24 februarie 2019, cadoul guvernării pentru PSRM
Mai ales că rezultatele noilor alegeri, în condiţiile sistemului de vot mixt cu alegerea deputaţilor pe circumscripţii prin vot pluralitar (într-un singur tur), nu sunt greu de ghicit. A trecut mai mult de un an de când PD, în cârdăşie cu Igor Dodon, au legiferat „reforma electorală” care ar trebui, teoretic, să îi asigure guvernării o majoritate şi la alegerile din 2019. Pentru PD campania electorală a început deja, cu „drumuri bune pentru Moldova” şi alte asemenea populisme extrem de prost realizate. Acest partid speră că va câştiga cât mai multe mandate din circumscripţii, însă rezultatele finale ar putea să-i dezamăgească pe Plahotniuc şi acoliţii săi.
Istoria s-ar putea repeta ca o farsă, după cum, în 2001, venirea comuniştilor la putere cu 71 de mandate a fost consecinţa schimbării formei de alegere a preşedintelui. Exact așa socialiştii ar putea acum să câştige parlamentarele în urma trecerii la votul mixt. Chiar şi datele acestor două scrutine sunt apropiate – 24 februarie 2019 şi 25 februarie 2001.
În 2001, R. Moldova abia începea să se refacă după criza financiară din Rusia, care devalorizase leul şi adâncise declinul economiei şi al nivelului de trai, iar cetăţenii plecau în masă peste hotare. În 2018, suntem la capătul a nouă ani de speranţe în cea mai mare parte neîmplinite, după guvernări „democratice”, care au perpetuat sistemul corupt şi mafiotizat instaurat în anii guvernării comuniste, perfecţionându-l. În 2001, mulţi cetăţeni au văzut în votul pentru PCRM o manifestare a protestului împotriva guvernărilor precedente, care i-au adus la sapă de lemn. Acelaşi lucru se poate întâmpla în 2019, cu PSRM în rol de câştigător detaşat. Este suficient să aruncăm o privire la distribuţia voturilor la prezidenţialele din 2016, ca să vedem că în două treimi din circumscripţii PSRM poate câştiga prin majoritate simplă. În plus, cele mai recente sondaje le oferă socialiștilor peste 40% din intenţiile de vot.
Forţarea datei alegerilor pentru sfârşitul perioadei admise legal ar fi fost de înţeles, dacă guvernarea ar fi avut realmente intenţia de a zădărnici venirea PSRM la putere. Însă devansarea scrutinului la sfârşitul iernii – cea mai dură perioadă a anului -, care încă nu se ştie cât de grea va fi, pare mai mult un serviciu făcut socialiştilor. Nemulţumirea populaţiei faţă de starea de lucruri existentă creşte, de obicei, în timpul iernii. Astfel, se creează impresia că, prin fixarea datei alegerilor parlamentare la 24 februarie 2019, PD le face un cadou socialiştilor. Şi tot mai mult pare plauzibilă varianta unui blat între cele două partide.
Dacă nu e aşa, democraţii mai au la dispoziţie jumătate de an pentru a demonstra contrariul.