Actualitate

25 de ani de la demontarea statuii lui Lenin din Piața Scânteii (FOTO)

A fost nevoie de trei zile pentru a clinti statuia de pe soclul de granit roșu, de unde fusese martoră la nenumărate ceremonii pionierești, dar și la poze de grup ale delegațiilor ”țărilor frățești”, pentru care statuia reprezenta un obiectiv turistic obligatoriu.

Evenimentul demontării colosului a fost salutat cu entuziasm de mulțimea venită să asiste la dispariția acestui vestigiu al comunismului.

La 2 martie 1990, în cadrul ședinței CPUN, președintele Ion Iliescu propusese demontarea statuii lui Lenin din Piața Presei Libere, propunere acceptată în unanimitate. Hotărârea a fost luată în urma presiunilor opiniei publice. Încă de la 25 februarie 1990, câteva zeci de persoane au protestat față de menținerea statuii, care reprezenta un anacronism după Revoluția din decembrie, lipind pe soclu afișe în care cereau înlăturarea acestui simbol al comunismului.

Operațiunile de coborâre de pe soclu au fost începute la 3 martie, iar la 5 martie, la 30 de ani de la inaugurarea sa, soclul a rămas gol.

Statuia de bronz a liderului sovietic fusese executată de sculptorul Boris Caragea (1906-1982). Dezvelirea statuii a avut loc la 21 aprilie 1960, cu o zi înaintea celei în care se aniversau 90 de ani de la nașterea lui V.I. Lenin.

În ziua următoare, ziarul ”Scânteia” relata: ”Joi dimineața a avut loc dezvelirea monumentului lui Vladimir Ilici Lenin, genialul învățător și conducător al oamenilor muncii din lumea întreagă, făuritorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și al Statului Sovietic (…) La solemnitatea dezvelirii monumentului au participat tovarășii Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol, Emil Bodnăraș, Petre Borilă, Nicolae Ceaușescu, Alexandru Drăghici, Alexandru Moghioroș, Dumitru Coliu, Leonte Răutu, general de armată Leontin Sălăjan, Ștefan Voitec, Ion Gheorghe Maurer, Ianoș Fazekaș, Gherasim Popa…".

La 23 aprilie, ”Scânteia” scria: "Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la nașterea marelui învățător și conducător al oamenilor muncii din toate țările, numeroși oameni ai muncii din întreprinderi și instituții, studenți, pionieri și școlari din Capitală au continuat în cursul zilei de ieri să viziteze Monumentul lui V.I. Lenin, inaugurat la 21 aprilie, operă a maestrului Boris Caragea. (…) Pionierii de la Școala elementară numărul 7 au recitat versuri în care este evocată figura lui Lenin. Cu acest prilej a avut loc solemnitatea primirii în rândurile pionierilor a numeroși copii."

Timp de 20 de ani, statuia a stat în curtea Palatului de la Mogoșoaia. În prezent se află într-un depozit al Primăriei Capitalei.

După demontarea statuii lui V.I. Lenin, au urmat diferite proiecte, pentru a oferi Pieței Presei Libere o altfel de reprezentativitate în peisajul urban al Bucureștiului. Astfel, a existat un proiect pentru o statuie a marelui poet Mihai Eminescu, cunoscut ca un important ziarist, un proiect al ”Monumentului ziaristului”, al sculptorului Adrian Ilfoveanu, declarat câștigător în 2003, la care s-a renunțat ulterior, o statuie a Elisabetei Rizea, simbol al rezistenței anticomuniste ș.a.

Inițiativa primarului sectorului 1, George Pădure, la 15 februarie 2000, de a așeza steagurile României și Uniunii Europene înmănuncheate, simbolizând ”Intersecția cu Europa”, a avut drept urmare, după o perioadă, imaginea dezolantă a două lăncii goale.

Începând cu anul 2010, prin ”Proiectul 1990” al artistului vizual Ioana Ciocan, soclul de granit roșu a devenit locul unui proiect de artă contemporană în spațiul public și a fost folosit ca spațiu experimental, în care au fost expuse succesiv lucrările a 19 de artiști.

Primul artist care a expus în acest spațiu, a fost chiar Ioana Ciocan, care la 26 ianuarie 2010, a dezvelit în piața Presei Libere, o lucrare, cu o înălțime de 3 metri, modelată din arpacaș, orez, bomboane cip și ciocolată, reprezentându-l pe același Vladimir Ilici Lenin. Efemera plăsmuire, care a stat pe soclu doar 24 de ore, a fost prezentată de artistă ca o avanpremieră la un viitor muzeu al statuilor comunismului.

Dintre lucrările expuse pe soclul din Piața Presei Libere, amintim: ”Fresca eroului muncitor capitalist” de Emanuel Borcescu, ”Rechinii roșii” — Mihai Balko, ”Visul Românesc” — Matei Arnăutu, Andrei Ciubotaru, Florin Brătescu și Iosif Oprescu, ”Scînteiaaa” — Aurel Tar, ”Unde suntem” — Ionuț Theodor Barbu, ”Monumentul beton” — Florin B. Tomescu, ”Somnul lui Lenin” — Mihai Zgondoiu, ”HandGun” — Bogdan Rață, ”Melting” — Judit Balko, ”a patru” — Cristian Răduță, ”Steaua are nume” — Valentin Soare, ”Oestridae Dominan” — Ștefan Radu Crețu, ”Country Lovers" — Alexandru Potecă, ”The Gaze/Una mirada” — Antonio Vega și Chantal Peńalosa, ”Monumentul parvenitului de oraș” — Virgil Scripcariu, ”RM” — Ileana Oancea.

”Proiectul 1990” se va încheia în 2015, odată cu instalarea, în Piața Presei Libere a unei lucrări permanente — "Aripi — Monumentul luptei anticomuniste" a sculptorului Mihai Buculei. Monumentul este o lucrare alcătuită din trei aripi stilizate cu o structură dantelată de oțel inoxidabil cu o înălțime de aproximativ 24 de metri și o greutate de peste 100 de tone.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *