26 ianuarie – Ziua internațională a vămilor
Anul acesta, Ziua Internațională a Vămii se desfășoară sub sloganul ”Digitalizarea proceselor vamale: Angajament progresiv”, an în care administraţiile vamale sunt încurajate să promoveze activ modernizarea în domeniul tehnologiilor informaționale.
Sub sloganul ”Digitalizarea proceselor vamale: Angajament progresiv”, OMV încurajează administrațiile vamale să folosească activ și să promoveze tehnologiile informaționale în asigurarea colectării taxelor vamale, controlul fluxului de bunuri, mărfuri, vehicole și mijloace financiare.
Organizația Mondială a Vămilor, înființată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea și eficiența administrațiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenția de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizația Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziția către o instituție interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizației Mondiale a Vămilor adoptă Convenția internațională revizuită privind simplificarea și armonizarea regimurilor vamale (Convenția de la Kyoto revizuită), iar în 2003 — Convenția privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal.
Organizația Mondială a Vămilor are în prezent 180 de membri, dintre care trei sferturi reprezintă țări în curs de dezvoltare. Aceste state membre sunt responsabile pentru gestionarea a peste 98% din comerțul mondial. Cei 180 de membri ai organizației sunt împărțiți în șase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală și Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu; Africa Centrală și Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud și de Sud-Est, Australia și insulele din Pacific; Africa de Sud și de Est.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova în ultimii 5 ani a promovat activ modernizarea în domeniul tehnologiilor informaționale, astfel simplificînd la maxim procedurile vamale și a devenit o instituție mai modernă și transparentă. Implementarea procedurii de declarare electronică a fost un pas foarte important în modernizarea procedurilor vamale, ori în UE și alte state, vămuire electronică reprezintă o prioritate și declarare pe hîrtie deja devine o excepție. În acest sens, vama Moldovei se racordează totalmente conceptului european de Vama electronică (e-customs). Numărul agenților economici care au trecut la vămuire electronică este în continuă creștere și este o tendința foarte pozitivă, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Ziua Internaţională a Vămii se consemnează anual la 26 ianuarie şi este dedicată primei sesiuni a Consiliului de Cooperare Vamală, care a avut loc la 26
ianuarie 1953 la Bruxelles, Belgia. În anul 1994 Consiliul de Cooperare Vamală a fost transformat în Organizaţia Mondială a Vămilor, care la moment reuneşte autorităţile vamale din 179 ţări ale lumii. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Vămilor la 28 octombrie 1994.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!