Timpul Liber

7 lucruri interzise dupa masă!

1. Nu fuma! Studiile recente au demonstrat ca fumatul a pana la 5 tigarete pe zi nu este corelat cu riscul de a dezvolta cancer pulmonar, dar dupa aceasta valoare lucrurile se schimba. Trebuie sa stiti ca o tigara fumata imediat dupa masa echivaleaza cu 10 tigarete, depasind astfel acel prag amintit mai sus. Asteptati cel putin o ora si abia apoi apelati la tutun daca sunteti fumatori.
2. Nu consumati fructe! Fructele se consuma ideal dimineata sau cu o ora inainte de masa. Ele sunt excelente pentru cuantumul crescut de fibre, vitamine si minerale, insa imediat dupa masa vor conduce la meteorism (popular – balonare abdominala).
3. Nu apela la miscare! Imediat dupa masa, digestia propriu-zisa a alimentelor incepe si o mare cantitate de sange (aproximativ 25% din flux) se redistribuie catre tubul digestiv. Tocmai de aceea, in timpul dupa masa trebuie sa ne odihnim o ora sau doua, fara sa ne ducem la sala, sa alergam sau sa practicam diferite sporturi. Muschii cer o vascularizatie bogata si volumele vor fi date peste cap.
4. Nu bea ceaiuri! Avem obiceiul ca dupa masa sa bem ceai, indiferent de momentul zilei. Majoritatea ceaiurilor sunt acide, iar ele vor modifica indeosebi digestia proteinelor, realizata de catre enzimele pancreatice care lucreaza ideal intr-un mediu mai alcalin.
5. Nu strange cureaua! E drept ca in perioada aceasta de criza e bine sa mai strangem cureaua, insa nu si dupa masa. Abdomenul trebuie sa fie lejer, mobil si destins, pentru o digestie cat mai usoara si un tranzit fara dificultati. Cureaua stransa va creste presiunea intraabdominala si va ingreuna toate procesele normale (peristaltism).
6. Nu te duce la dus! Daca te indrepti catre baie imediat dupa masa, apa va stimula circulatia periferica, reducand nivelul de sange din tubul digestiv, ingreunand procesele normale de procesare, absorbtie si transport.
7. Nu te culca! De multe ori, multi apeleaza la mancare atunci cand nu pot sa adoarma. Digestia scade irigarea celorlalte zone, de unde si senzatia de somnolenta. Insa asta nu inseamna ca e bine sa dormim. Somnul va ingreuna digestia, generand o digestie mai lunga, imflamatii ale mucoaselor, meteorism si flatulenta. Dormind cu ore bune dupa masa veti evita toate aceste probleme!

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *