A băgat Kievul frica în Putin?„Aceste decizii atestă impasul strategic în care se află Kremlinul”
Kremlinul a anunțat luni că Vladimir Putin nu își va ține anul acesta conferința de presă maraton, o decizie luată în ultimul moment din cauza temerilor tot mai mari că evenimentul televizat va fi dominat de războiul din Ucraina, au declarat surse guvernametale pentru publicația independentă The Moscow Times. În plus, surse de la Kremlin susțin că existau îngrijorări în privința unui atac major înainte de marele eveniment care este o tradiție pentru Putin de când este la putere în Rusia, transmite Hotnews.
De asemenea, președintele rus a susținut 17 asemenea coferințe maraton de presă din 2000, de când a preluat puterea, în timpul cărora, în mod tradițional, avea șansa de arăta că este stăpân pe problemele cu care se confruntă Federația Rusă.
La conferința de anul acesta ar fi dominat întrebările despre „operațiunea militară specială”, așa cum o numește Putin în spațiul rusesc, în timp ce la Kremlin au existat temeri că Kievul ar putea organiza un atac major în perioada premergătoare evenimentului.
„Nimeni nu poate garanta 100% că un astfel de atac nu va avea loc. Președintele era conștient de acest lucru și a fost un argument puternic pentru anularea conferinței de presă”, a declarat un oficial de la Kremlin pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.
Moscova s-a confruntat cu mai multe umilințe pe câmpul de luptă, mai multe retrageri din zonele despre care Putin susține că vor fi „pentru totdeauna Rusiei” în urma unor referendumuri ilegale, iar în ultima vreme Kievul a reușit să lovească ținte militare în interiorul Federației Ruse.
Decizia lui Vladimir Putin de a-și anula faimoasa conferință de presă maraton, pentru prima oară în ultimii 10 ani, este un semn rar că evenimentele de pe front au un impact direct în ceea ce privește luarea deciziilor politice.
Mai multe evenimente anulate în cele 10 luni de război
Anul acesta, Kremlinul a renunțat la mai multe evenimente police. Putin nu a ținut tradiționalul său spectacol televizat cu apeluri telefonice – ultimul eveniment de acest fel a avut loc în iunie 2021.
Iar Kremlinul nu a stabilit încă o dată pentru discursul anual privind starea națiunii adresat legislatorilor, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a promis în septembrie că va avea loc anul acesta.
Pregătirile pentru conferința de presă maraton a lui Putin, la care ar fi participat atât jurnaliști ruși, cât și străini și care putea să dureze până la patru ore, erau foarte avansate când liderul de la Kremlin a decis să o anuleze, au declarat șase oficiali de la Kremlin și din guvernul rus sub rezerva anonimatului pentru The Moscow Times.
Mai mulți consilieri au fost chiar însărcinați să lucreze la principalele subiecte pe care președintele rus urma să le abordeze, potrivit oficialilor citați de publicația independentă.
„S-a discutat despre situația de pe front și despre modul în care aceasta nu evoluează în cel mai favorabil mod”, a declarat un oficial de la Kremlin. „Șeful este o stâncă, se poate descurca. El nu va dori să anuleze conferința de presă, iar capacitatea și experiența sa îi vor permite să întoarcă situația în favoarea sa. La urma urmei, Rusia de astăzi este într-adevăr o fortăreață asediată, iar Putin este comandantul ei”, a mai spus sursa.
Îndoielile au crescut
Însă luna trecută tot mai multe îndoieli au apărut în rândul înalților oficiali, în special din cauza eșecurilor militare pe care Rusia le-a suferit în Ucraina în cele mai recente luni de război: retragerea din Herson, atacul de pe podul Crimeea, problemele legate de mobilizarea parțială și atacurile ucrainenilor pe teritoriul rusesc.
Cireașa de pe tort a fost faptul că serviciile de securitate nu au putut să îi garanteze lui Putin că nu va avea loc un atac major al ucrainenilor în preajma evenimentului, potrivit unui oficial de la Kremlin.
Oficialii se tem de un eveniment nefast și în ceea ce privește discursul lui Putin despre starea națiunii, ținut în fața ambelor camere ale parlamentului, despre agenția de presă rusă TASS a relatat miercuri că va fi amânat pentru 2023.
O altă mare îngrijorare a Kremlinului este că Putin ar putea fi asociat cu războiul ceea ce ar duce la un impact negativ asupra popularității sale.
Chiar dacă Moscova încearcă din răsputeri să controleze toate informațiile care ajung la populație, sondaje recente făcute de publicații și jurnaliști indepenți arată că peste 50% dintre oamenii de rând vor negocieri de pace cu Ucraina și cred că Putin a greșit când a pornit invazia.
Războiul, un subiect imposibil de evitat
Dacă conferința maraton de presă ar fi avut loc, ar fi fost imposibil să evite ca războiul din Ucraina să devină subiectul principal al acesteia, potrivit tuturor oficialilor citați de The Moscow Times.
„Majoritatea întrebărilor ar fi fost de genul: ”Fratele meu a fost mobilizat și i s-a dat o cască din 1942 și a trebuit să îi cumpărăm încălțăminte din banii noștri… Vladimir Vladimirovici, rezolvă problema!”. Iar alte întrebări ar fi fost și mai nepotrivite”, a declarat un oficial de la Kremlin.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a refuzat să răspundă la întrebările cotidianului The Moscow Times cu privire la motivele anulării conferinței de presă.
Putin, personajul pozitiv
În schimb, Kremlinul a vrut să găsească evenimente pozitive cu care să-l asocieze pe Putin, cerând unor importante companii din sectoarele energiei, transporturilor și comunicațiilor să îl includă pe liderul rus într-o serie neobișnuit de mare de evenimente publice: de la inaugurarea unei ferme de curcani din Siberia, la sărbătorirea zilelor agenției de energie nucleară Rosatom și conglomeratului de apărare Rostec, până la inaugurarea porțiunii rutiere de pe podul Crimeea, când a condus un Mercedes pentru a inspecta lucrarea proaspăt finalizată.
Însă Putin nu va putea să evite subiectul războiului la nesfârșit, potrivit analistului politic Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin, care susține că anularea conferințe maraton de presă și amânarea discursului despre starea națiunii au fost mișcări bune din punct de vedere tactic.
„Aceste decizii atestă impasul strategic în care se află Kremlinul”, a spus Gallyamov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!