Actualitate

A fost creat materialul care îi face pe militari INVIZIBILI pentru camerele cu infraroșii. Chiar și tancurile pot fi „ascunse” în acest mod

Materialul care pune camerele cu infraroșii în imposibilitatea de-a mai furniza imagini (nocturne) e confecționat din silicon și se poate adapta în funcție de forma obiectului/corpului ce trebuie ascuns. Realizarea, care va avea, cu siguranță, numeroase aplicații militare, aparține oamenilor de știință de la University of Wisconsin-Madison. Materialul creat oferă un nivel foarte ridicat de protecție, blocând 94% dintre razele infraroșii.

Materialul va fi folosit de către militarii aflați pe câmpul de luptă, care nu vor mai putea fi observați pe timp de noapte și atacați tot atât de ușor ca până acum. Materialul va fi utilizat și pentru „camuflarea” echipamentelor utilizate de către militari, în misiuni. În prezent, materialele folosite de către soldați în astfel de scopuri au o greutate considerabilă. Au mai fost dezvoltate și alte tehnologii utile în protejarea față de camerele cu infraroșii, însă unele sunt destul de costisitoare.

Noul material este o barieră excelentă pentru radiația în spectru infraroșu. Radiația de acest tip este emisă de către obiectele calde (și ființele ce aparțin speciilor cu sânge cald). Acest material poate fi prevăzut și cu elemente care își modifică temperatura, în scopul „păcălirii” camerelor cu infraroșii. Astfel, imaginea (falsă) oferită de către camera cu infraroșii poate fi cea a unui obiect banal, de dimensiuni mici, în vreme ce obiectul real este un puternic vehicul blindat. În afară de silicon, în compoziția materialului se află și „microcabluri” formate din particule de argint.

Materialul a fost supus, deja, testării, atât prin folosirea sa sub formă de „îmbrăcăminte de protecție” pentru un subiect uman, cât și ca „husă” pentru un autovehicul de teren. Atât omul, cât și mașina, au beneficiat de o protecție efectivă, devenind invizibili pentru camerele cu infraroșii, potrivit celor de la New Scientist. Acum se lucrează la îmbunătățirea materialului, în scopul de a-l face mai ușor, mai lesne de folosit, mai rezistent și mai ieftin.

Sursa: cunoastelumea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *