ActualitateEconomie

A fost semnat Acordul care dă start construirii autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Am făcut primul pas pentru construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa – coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută astăzi de Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, după semnarea Acordului de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii, transmite MOLDPRES preluat de stiripesurse.md Potrivit oficialului, în 2024 se va finaliza studiul de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 se va finaliza și studiul de fezabilitate. Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat, evaluarea economică. De asemenea se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici (lățime etc.) ai autostrăzii. Construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE, și la nivel de infrastructură.

„Ne dorim cu toții ca acest proiect să se realizeze în termene cât mai restrânse, iar construcția să înceapă cât mai repede. În același timp, trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum. Ne vom mișca cât mai repede posibil că în următorii ani să parcurgem celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”, a relevat Andrei Spînu.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ura, ura, ura!!! Ne vom dezvolta imediat pobedistanul maldaivănist sî arătăm noi cî respublika maldaivănistî îi cea mai tari respublikî di pi pământ. A nu se uita a se spune ȘI CU CE BANI se va face această lucrare. Pobediștii cerșetori ai pas uită permanent să spună ceva despre națiunea română ca un întreg, preiau toate rusism-bolșevismele legate de Moldova, se luptă să își păstreze moștenirea ribentrop-molotov, dar… ce să vezi: vor relații cât mai apropiate de România – cu alte cuvinte vor tot ce se poate de la România pentru a dezvolta ceva împotriva statalității românești. Hai sictir curve pobediste!!! Din punctul de vedere al naționalistului român voi sunteți exact identici cu “clasicii” cozilor de topor rusești pe care de altfel i-ați promovat chiar prin diverse alianțe “nefirești” ce le-ați făcut la un moment dat cu aceștia.
    Băi jeguri ordinare, că alt apelativ decent pentru voi nu găsesc, când aveți de gând să nu o mai dați pe după maskva și să spuneți la populime adevăruri firești pe care le ascundeți permanent prin omisiune??? Ce nu vă mai ajunge? Vă păpușează încă mâna lungă a maskvei?
    Într-o troacă de porci nu se vor băga (cu bani) decât tot niște porci. Deci una din două: ori transformați pobedistanul în ceva decent și frecventabil, ori refaceți la vedere legăturile de suflet cu rușii și nu mai mințiți la modul ordinar pentru a dovedi cine e “jîțelu diștept”.

    1. Mai lighioaie ce maninci la cicat mult si fara tolc imbecilule, ce vina poarta rep. Moldova daca a fost cedata de Romania timp de 200 de ani ocupantilor din Est ! Plus la aceasta presedintele Snegur dupa ’89 incoace, a cerut de nenumarate ori reunirea de la Iliescu, dar el fiind agent KGbist a fost impotriva, mai informeazate putin prin ce a trecut acest petic de pamint ! Si nu latra aiurea ca o javra flaminda si rapanoasa !!! Hlam ce esti !

      1. Are vina că nu mai e românească în cuget și-n simțiri. S-a transformat într-un pământ românesc locuit de niște zombi pobedisto-bolșeviko-stataliști. Sâlă și greață sau tăt normal șî bravo în pobedistan!!!
        Iar dacă ai ști ce vorbești ai vedea că România a cedat-o fără luptă doar pentru un an în 1940. Dar ești praf și pământ de flori precum marea masă a zombaților din respubliikă.

  2. Fără jigniri ! Cozile de topor din Moldova sînt rușii aduși în locul moldovenilor deportați în Siberia sau executați de către ocupantul țarist-sovietic . Din încrucișarea unor moldoveni u ocupanții ruși s-au mai creat niște oribilități antiromanești ,de genul Voronin,Dodon! Această categorie zoodegenerată este grupată în categorii grețoase de hoți și trădători ,precum socialiști ,comuniști sau jîdaniști conduși de Șor . Aceste categorii de gunoaie sînt uneltele Kremlinului ce vor să mențină Moldova dependentă de Moscova . Gunoaiele că orice gunoaie trebuie măturate, fie cu votul ,fie cu kalașnikovul .

    1. Și cine așteptați să vină să le măture??? Marțienii, klingorienii? Sunteți penibili!
      De fapt voi sunteți de acord cu ei, așteptați să “șii ghini”, dar nu faceți decât cerșetorie și preacurvie la nivel “statal”. Continuați pe drumul ăsta. Vă duce nicăieri, dar fiți perseverenți.
      Până acum ați “realizat”, în principal, următoarele:
      – aveți un “stat”
      – sunteți cei mai lipsiți de posibilități materiale din toată Europa
      – demografie negativă accelerată până la depopulare
      – trăiți ca stat numai din pomenile vestice
      – ați preluat propaganda sovietică și ați transformat-o în propaganda maldavineascî
      – nu vă recunoașteți a fi români
      – vorbiți rusa ca și cum ați fi obligați să o faceți
      – după mai bine de 30 de ani nu știți cine sunteți, ce faceți, ce vreți și unde vreți să ajungeți
      – samd…
      Tăt normal șî bravo!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *