Actualitate

A fost semnata Conventia privind micul trafic la frontiera

Vinerea trecuta, prim-ministrul moldovean Vlad Filat si premierul in exercitiu al Romaniei Emil Boc au semnat la Bucuresti Conventia privind micul trafic la frontiera. Cei doi premieri au declarat ca, prin semnarea documentului-cadru european, dar si prin vizita de lucru a delegatiei moldovenesti la Bucuresti, au fost relansate relatiile bilaterale dintre cele doua state in numele unui viitor european comun.

Prim-ministrul moldovean a declarat ca a venit timpul ca in relatiile dintre R. Moldova si Romania sa se treaca de la declaratii la fapte concrete. „Noi am venit acasa, nu am venit in vizita. Noi urmarim sa fim cat mai rapid in spatiul european comun, deoarece, asa cum am spus de atatea ori, suntem europeni si avem dreptul, dar si suntem datori sa fim in acest spatiu”, a spus Filat. La randul sau, Emil Boc a afirmat ca, indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din Romania, Chisinaul va avea la Bucuresti un prieten adevarat, un adevarat sustinator al dimensiunii europene.

Boc si Filat au dat asigurari ca cele doua state isi vor desemna cat de curand posibil ambasadorii. Agentia de stiri Newsin scrie ca Bogdan Marinescu, actualul sef al Sectiei pentru justitie si afaceri interne al Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE, ar fi una dintre persoanele favorite pentru functia de ambasador al Romaniei la Chisinau.

Cei doi prim-ministri au mai semnat Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Romania si R. Moldova si Protocolul la Acordul cu privire la protejarea reciproca a investitiilor. Totodata, ei au anuntat ca s-a convenit asupra reluarii activitatii mai multor comisii mixte, din diferite domenii, inclusiv ca se va reveni la discutii asupra Tratatului politic de baza. De asemenea, a declarat Vlad Filat pentru Realitatea TV, s-a discutat ca pana la sfarsitul anului sa fie inaugurate cele doua consulate romanesti la Balti si Cahul, dar si despre posibilitatea deschiderii unui punct consular roman la Ungheni.

Prim-ministrul R. Moldova a participat vineri la summitul Initiativei Central-Europene (ICE) gazduit de Bucuresti si a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului roman, Mircea Geoana si Roberta Anastase. Filat a fost insotit in vizita sa in Romania de ministrul de Externe Iurie Leanca. Acesta a avut convorbiri, joi, cu ministrul interimar de Externe de la Bucuresti, Catalin Predoiu. Leanca a vorbit despre posibilitatea de a se renunta la dovada celor 500 de euro pe care un cetatean moldovean trebuie sa o prezinte in vederea obtinerii vizei romanesti, dar si despre anumite taxe pentru studentii basarabeni.

Traian Basescu l-a intampinat, la Palatul Cotroceni, pe premierul moldovean vorbind in limba engleza, spre surprinderea celor prezenti. „Eram extrem de interesat daca o sa raspundeti in moldoveana sau in limba romana”, i-a mai spus in engleza Basescu. „In romana”, a replicat Filat. Basescu a adaugat ca acum, spre sfarsitul mandatului sau la Cotroceni, se creeaza, in relatia cu R. Moldova, o atmosfera pe care si-a dorit-o in toata perioada cat a detinut presedintia Romaniei.

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a propus in cadrul intrevederii cu Filat instituirea unor sedinte de guvern comune intre cele doua tari, asa cum Romania are cu Ungaria, Italia sau Franta, iar prima astfel de intalnire ar putea avea loc la Iasi, dupa alegerile prezidentiale. „La douazeci de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, ultimul regim comunist din Europa a cazut datorita curajului dumneavoastra. Ati castigat admiratia intregii Europe”, a spus Geoana.

Premierul Vlad Filat s-a mai intalnit la Bucuresti cu studentii basarabeni, precum si cu oamenii de afaceri. Trecut prin experienta studiilor in Romania, premierul moldovean s-a adresat studentilor sa faca cat mai multa carte si sa revina acasa.
Romania si R. Moldova au parafat, la 20 octombrie, Conventia privind micul trafic de frontiera. Acordul va permite locuitorilor din apropierea granitei moldo-romane sa se deplaseze pe o distanta de maximum 50 km in statul vecin, in baza unui permis de mic trafic la frontiera, eliberat gratuit, pentru inceput pe termen de doi ani.

Astfel, circa o treime din populatia RM nu va mai avea nevoie de viza pentru a intra in Romania. Pentru a obtine acest permis, cetatenii vor trebui sa prezinte dovada vizei permanente minime de un an in zona respectiva. Conventia ar putea intra in vigoare pana la sfarsitul lui 2009. Potrivit responsabililor de la Ministerul moldovean de Externe, de acest regim preferential vor beneficia aproximativ 600 de localitati din RM.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *