O proiecție de filme documentare despre represiunea politică sovietică va avea loc în fața Guvernului

Astăzi, 13 iulie, în fața Guvernului, între orele 20:30 și 22:00, în cadrul expoziției „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare”, va avea loc proiecția a trei filme documentare.
Filmele proiectate în fața Guvernului:
- „Salut din anii 1937 și 1949”, în regia lui Nicolae Ghibu, turnat în 1988 și axat pe deportările din anul 1949, precum și execuțiile din timpul Marii Terori din RASS Moldovenească.
- „Delirul Blajinilor”, în regia lui Mircea Chistruga, scenariu de Andrei Dumbrăveanu, din 1989, este dedicat foametei postbelice din 1946-1947.
- „Alianța dintre seceră și ciocan”, regie Andrei Buruiană, scenariu de Ion Țurcanu, din 1990, despre colectivizarea agriculturii și deportarea din 1949.
Toate au fost produse la studioul Moldova-film. Aceste filme sunt practic necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Conțin mărturii din partea unor oameni care deja nu mai sunt printre noi, oameni simpli sau personalități marcante ale culturii naționale.
„Filemele conțin inclusiv mărturiile despre deportări ale lui Mihai Dolgan, legendarul fondator al Noroc-ului (1967) și Contemporanului (1974), deportat împreună cu familia în 1949 la vârsta de 7 ani în satul Onohoi, RASS Buriată, Rusia. De asemenea, mărturiile cunoscutei interprete de muzică ușoară Nina Crulicovschi, născută în 1951 în regiunea Kurgan din părinți deportați în Siberia; ale traducătoarei Elena Vatamanu, al cărei tată, scriitor, Mihail Curicheru, a fost deportat în Siberia în 1941, ea însăși fiind deportată cu mama ei, Sofia și sora Valentina, în 1949”, scrie Guvernul.
Evenimentul este organizat de Moldova-film, Agenția Națională a Arhivelor și OWH Studio, cu sprijinul Guvernului și Ministerului Culturii.
Dodon și Voronin zic că nu-i adevârat ,filmele sînt făcute de dușmanii poporului sovietic moldovean !