Actualitate

A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde

Deși este un produs foarte bun pentru organism, cu un conținut mare de minerale și vitamine, pepenele verde provoacă, de foarte multe ori, intoxicații serioase.

„Harbuzul este un produs diuretic foarte bun, contribuie la schimbul de substanțe. Totodată, este foarte periculos, pentru că sunt multe cazuri de injectare a produsului cu pesticide”, a comunicat pentru MedNews medicul nutriționist Lucreția Catană.

Ea a specificat că doar în ultimele zile a aflat de cel puțin nouă cazuri de intoxicație cu pepene verde.

„Nimeni nu poate să garanteze calitatea, excluderea factorilor nocivi. Harbuzul este injectat și, din exterior, nu se vede că este dăunător. Doar când este tăiat se vede că are fâșii albe și gust nespecific. Dar nu doar pesticidele și îngrășămintele sunt periculoase pentru sănătate, ci și condițiile de păstrare și comercializare”, a spus Catană.

Pepenele verde este contraindicat pacienților cu pancreatită, ulcer gastric. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat trebuie să consume limitat pepenele verde.

Ciudat este faptul că autoritățile responsabile de protecția consumatorilor nu au inițiat încă niciun fel de controale în ceea ce privește calitatea harbujilor vânduți pe piața din Moldova.

„Deocamdată nu au „venit” petiții referitor la calitatea harbuzului sau neconformități în păstrarea și comercializarea produsului. Săptămâna viitoare intenționăm să facem un control inopinat pentru a examina calitatea și dacă agenții economici au autorizare de vânzare. Din experiența anilor trecuți știm că primele produse aveau procentul mărit de reziduuri – pesticide, ierbicide”, a comunicat reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorului, Veaceaslav Ceaglei.

Pentru a verifica calitatea produselor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor primește sesizări de la Centrul Național de Sănătate Publică și poate iniția controale.

„Producătorii locali și importatorii trebuie să dețină certificatul de inofensivitate al produsului. Persoanele care vând produse pe marginea drumului nu au autorizație de comercializare și astfel încalcă ordinea publică. Fiecare cetățean care vrea să cumpere un harbuz are dreptul să ceară autorizația și certificatul de inofensivitate de la orice vânzător, indiferent de locul de comercializare”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Agenției, Victor Tocan.

Experții în fertilizare agricolă menționează că nu îngrășămintele în sine, dar cantitatea excesivă folosită în creșterea pepenilor verzi provoacă probleme de sănătate.

„Intoxicațiile sunt provocate de faptul că se acumulează nitrați în produse. O altă cauză este că aceste pesticide nu sunt folosite la timp. Dacă aceste îngrășăminte sunt folosite conform indicațiilor, ele nu sunt nocive pentru sănătate”, a spus consultantul pentru afaceri în agricultură Igor Ciobanu.

Sursa: realitatea.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *