Cultură

Abecedarul lui Vieru, în vogă și după trei decenii de la lansare

Cei care au crescut cu poeziile marelui poet cumpără și astăzi cartea care le-a marcat copilăria și, deși pe piață se găsesc numeroase abecedare, ei preferă să-și educe copiii cu poeziile lui Vieru.

„Albinuța” ocupă un loc deosebit în istoria țării noastre, fiind primul abecedar în grafie latină care a apărut pe mesele elevilor în anii 1990. Și chiar dacă poate fi considerată o relicvă a țării noastre, de ceva timp, abecedarul a dispărut de pe polițele librăriilor din capitală. Vânzătorii spun că toate cărțile din stoc au fost vândute, iar altele nu au mai fost aduse. Însă nu trebuie să ne facem griji, și asta pentru că „Albinuța” se reeditează și în curând vor apărea de sub tipar alte cinci mii de exemplare.

„Albinuța” nu a încetat să fie editată, pur și simplu am așteptat să se termine ediția precedentă din librării. La începutul anului, am semnat contractul cu Raisa Vieru și de săptămâna viitoare abecedarul va putea fi procurat de toți doritorii”, a menționat Anatol Vidrașcu, directorul Editurii Litera.

La rândul ei, soția marelui poet, Raisa Vieru, își aduce aminte principalul argument care l-a determinat pe Grigore Vieru să scrie acest abecedar. „Deseori mergea în vizită la grădinițe pentru a se întâlni cu copiii, dar în perioada sovietică poeziile erau sub orice nivel, legate de ideologia puterii de atunci. Copiii nu cunoșteau multe lucruri. Atunci Grigore Vieru, împreună cu Spiridon Vangheli, s-au gândit să facă acest abecedar. Doar ei știu cât de greu le-a fost și câte greutăți au înfruntat pentru ca „Albinuța” să ajungă în mâinile copiilor noștri”, a declarat Raisa Vieru pentru TIMPUL.

Soția poetului zice că odată cu trecerea la grafia latină, abecedarul a fost puțin modificat. „Atunci poetul a revăzut abecedarul, l-a mai completat cu lucruri necesare, fapte pe care copiii trebuie să le cunoască, dar până atunci din anumite motive nu au fost permise. După ce a făcut modificările necesare, poetul și-a dat acordul ca „Albinuța” să fie reeditată”, relatează Raisa Vieru.

Ea spune că în fiecare an semnează contractul cu Editura Litera pentru reeditarea cărții. „Nici nu mai știu câte ediții au apărut, au fost foarte multe. „Albinuța” nu se reține mai mult de trei luni în librării”, spune Raisa Vieru.

Abecedarul a fost scris de Grigore Vieru împreună cu Spiridon Vangheli și ilustrat de Lică Sainciuc. Pentru prima dată, „Albinuța” a fost tipărită în 1979 în grafie chirilică, iar de atunci au urmat nenumărate ediții, tirajul până în 1989 constituind peste un milion de exemplare. În grafie latină abecedarul a fost tipărit pentru prima dată în 1994, cu un tiraj de peste 200 de mii de exemplare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pentru că eram mulți copii și aveam speranțe multe și oamenii de cultură erau consacrați profesiei.
    Toți munceam sirguincios pentru ceva pînă cînd au apărut trădătorii și populiștii, mincinoși și prostita cu alte vicii au devenit mai importante ca cultura,omenia și compasiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *