Acordul de Liber Schimb și Asociere cu UE, compromis de criza politică?
Mai mult, starea de incertitudine privind negocierile și semnarea acordurilor a fost catalizată și de declarația prim-ministrului Vlad Filat, din 5 martie, potrivit căreia, imediat după votarea moţiunii de cenzură, oficialul a fost informat că a fost amânată prezentarea ofertei pentru agricultură din partea Comisiei Europene. „Ceea ce înseamnă, eminamente, amânarea termenului de finalizare a negocierilor”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat.
„Vom convinge UE că suntem gata să finalizăm negocierile”
Contactat de TIMPUL, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a reiterat că la 11 martie R. Moldova trebuia să finalizeze negocierile în domeniul agriculturii și asupra Acordului privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (SPS). „Aceasta a fost cea mai complicată parte a negocierilor pentru Acordul de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) dintre R. Moldova şi UE. Vom încerca să-i convingem că suntem gata să finalizăm totuși negocierile”, a spus Vasile Bumacov.
Potrivit ministrului, negocierile dintre RM și UE au fost intense și îndelungate. „Am făcut toate reformele care au fost propuse de UE și am avansat într-adevăr: a fost creată Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), au fost elaborate un şir de modificări ale legislaţiei în domeniul sanitar şi fitosanitar, care prevăd reintroducerea punctelor de control fitosanitar şi veterinar la punctele vamale. De fiecare dată, am avut un dialog constructiv”, a declarat Bumacov.
Orice tărăgănare va invoca cerințe mai dure din partea UE
Drept urmare, ministrul a precizat că, deși s-a creat o asemenea situație, va convinge europenii că R. Moldova are ce discuta și speră să încheie această etapă. „S-a muncit foarte mult la acest compartiment ca să-l lăsăm pentru altă dată. Mai mult, orice tărăgănare invocă ulterior cerințe noi, fiindcă UE, având experiență complicată în acest domeniu, de fiecare dată pune cerințe mult mai dure”, a precizat ministrul.
În acest context, ex-ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc a menționat că negocierile pe marginea ASPS sunt parte componentă a Acordului ZLSAC și, deși trebuiau finalizate, R. Moldova ar putea să ducă, totuși, lucrurile până la capăt, în pofida faptului că executivul a fost demis. „Nu sunt impedimente, deoarece în cadrul negocierilor nu participă guvernul, ci o persoană nominalizată”, a spus Valeriu Cosarciuc.
Potrivit prim-ministrului, după discutarea acestor acorduri, urma să înceapă procedura de parafare și semnare a documentelor de către toate statele membre ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!