Social

Adrian Glijin, răpit și deținut ilegal în regiunea transnistreană, condamnat la 13 ani de închisoare

Adrian Glijin, răpit în luna octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, potrivit mamei sale, a fost condamnat de așa-numita „judecătorie supremă” din Transnistria la 13 ani și jumătate de detenție.

„Cazul Glijin este cel mai elocvent exemplu unde lipsa acțiunilor concrete alimentează abuzurile și ilegalitățile grave. Reiterăm apelurile anterioare și solicităm repetat implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, precum și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pe acest caz”, scrie Asociația Promo-LEX.

În contextul vizitei secretarului general al ONU în Republica Moldova, în perioada 9 – 10 mai, Asociația solicită autorităților constituționale să abordeze în cadrul discuțiilor cazul lui Adrian pentru a oferi ajutorul maxim familiei Glijin, precum și pentru a asigura eliberarea imediată și necondiționată din detenția arbitrară a lui Adrian.

Pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca, stânga Nistrului.

Familia lui Adrian Glijin a fost informată că este acuzat de „trădare de patrie” și este în custodia așa- numitului serviciu de securitate din Tiraspol.

Angajații acestei structuri au efectuat percheziții la domiciliul mamei și al soției acestuia, au confiscat bunuri personale și au vandalizat mijlocul de transport ce aparține familiei Glijin.

Administrația de facto de la Tiraspol a refuzat să admită solicitările rudelor cu privire la întrevederea cu Adrian, accesul la asistența unui medic independent, precum și la materialele cauzei.

În aceste condiții, avocații din cadrul Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care au fost invocate toate abuzurile la care a fost și este supus Adrian, precum și familia acestuia.

Promo-LEX consideră imperios necesară implicarea mai activă a autorităților din Republica Moldova și Federația Rusă ca state responsabile de respectarea drepturilor omului și obligate să asigure protecție persoanelor aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova.

De asemenea, organizație neguvernamentală consideră că problema eliberării deținutului politic Adrian Glijin trebuie să fie prioritară pe platformele existente de dialog.

Sursa: Anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *