Cultură

Adrian Păunescu – un remediu împotriva indiferenței

În localitatea Copăceni, de câțiva ani, au loc două mari festivaluri dedicate poetului basarabean. Festivalul „Galbenă Gutuie” a ajuns în luna noiembrie la cea de-a doua ediție și este organizat de către gimnaziul din localitate și susținut de Institutul Cultural Român la Chișinău. Festivalul are două compartimente – creaţie literară, cu secțiunile proză, eseu, poezie şi cântece pe versurile lui Adrian Păunescu. „În cadrul ediției din acest an, 22 de participanți din țară cât și din România și-au demonstrat talentul. Iar o tânără din Suceava a obținut locul trei la una din secțiunile festivalului. Vedem că nu doar tinerii din țară se implică în participarea acestei sărbători și ne bucură că cei de peste Prut iubesc la fel de mult opera poetului”, subliniază Maria Bajura, directoarea gimnaziului „Adrian Păunescu”.

Un alt eveniment la fel de important este și Festivalul Internațional „Adrian Păunescu”, care în vara lui 2015 a debutat datorită implicării Ludmilei Bălan. Și în acest caz, evenimentul a avut loc datorită organizării unor persoane care sunt din afara satului. „Acești oameni au dat importanța cuvenită unui asemenea eveniment cultural pentru națiunea noastră. Datorită implicării Ludmilei Bălan, care a venit atât cu inițiativa, cât și cu sponsorizarea, a avut de câștigat toată lumea”, spune Maria Bajura. Cu această ocazie, fiul poetului Andrei Păunescu a vizitat satul de baștină al tatălui său.

Sub steaua lui Adrian Păunescu

În 2013, în faţa gimnaziului din Copăceni, a fost inaugurat bustul lui Adrian Păunescu. Monumentul a fost donat de Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul“ din Ploieşti. Mircea Cosma, şeful asociaţiei şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, declara atunci că „în sfârşit, poetul Adrian Păunescu a ajuns de-acasă acasă“. Directoarea gimnaziului, susține că cei mici care îi citesc primele rânduri ale poetului sunt mai mândri că Adrian Păunescu s-a născut anume în această localitate.

Recent, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care casa în care s-a născut poetul va deveni filiala Institutului Cultural Român în Republica Moldova și, după restaurare, va fi transformată în Muzeul memorial „Adrian Păunescu”. Maria Bajura speră că această casă muzeu va deveni un loc care va inspira și va atrage mai mulți oaspeți să viziteze satul Copăceni.

Fundația Adrian Păunescu

Maria Bajura ne-a povestit că în prezent se lucrează pentru înființarea unei fundații care va purta numele poetului basarabean. „Fundația are ca scop de a promova atât opera poetului, cât și operele naționale ale neamului. Și pentru a promova cultura în sat, fundația va apela la oameni de seamă originari din sat, ca să organizeze activitățile culturale dedicate poetului. Or, școala din Copăceni are printre absolvenți personalități marcante în Republica Moldova și peste hotarele țării: juristul Ion Dron, consulul în Italia Oleg Nica, ex-viceministrul finanțelor Viorel Dandara, managerul sportiv Arcadie Zaporojan. „Anume acesta este scopul: să rechemăm acești fii ca să lase ceva în urma lor în satul natal, fiindcă este posibilitate, dar este nevoie de o organizare bună”, spune Maria Bajura.

Evenimentele culturale pentru care se dedică o muncă colosală au scopul de a trezi dragostea față de patrie. Maria Bajura spune că acest sentiment al patriotismului nu este dezvoltat la tânăra generație. „Nu știu de ce, dar sentimentul dragostei de patrie își șterge coloritul. Iar poetul Adrian Păunescu are multe poezii, opere puternice dedicate Patriei. Iată aici vrem să punem accente, ca să trezim acea conștiință națională și să dezvoltăm patriotismul la tânăra generație care vine. Fiindcă indiferența asta chiar ne doare”, susține directoarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *