Ultima oră

Afacerea „Eventis Mobile”, cercetată de procurori ca spălare de bani

Potrivit obligaţiilor asumate în anul 2006, la obţinerea licenţei, Î.M. „Eventis Mobile” SRL urma să investească în proiect 114 milioane dolari SUA, până în anul 2010. Investigaţiile procurorilor au arătat însă că, în adresa companiei nu a parvenit toată suma preconizată în planul de afaceri, proiectul fiind finanţat parţial, cu numai 48 milioane dolari SUA. Ca rezultat, operatorul a reuşit să acopere tehnic şi să acorde servicii numai pe 35% din teritoriul ţării (în special mun.Chişinău, mun.Bălţi, r-ul Comrat, traseul Chişinău-Bălţi ş.a.).

Finanţarea antreprenorului de către fondatori s-a stopat în primăvara anului 2008, drept urmare întreprinderea a ajuns în incapacitate de plată şi, la 30.03.2010, a fost declarată de Curtea de Apel Economică în stare de insolvabilitate. În prezent, datoriile acesteia însumează circa 940 milioane de lei (75 milioane dolari SUA), dintre care datoria internă constituie numai 7 milioane dolari SUA, inclusiv circa 4 milioane lei faţă de bugetul de stat şi circa 12 milioane lei datorii la salarii.

Analiza obligaţiilor financiare asumate de operatorul de telefonie mobilă a scos la iveală un şir de fapte care, potrivit procurorilor, dau de o bănuială rezonabilă că întreg proiectul a fost orientat spre o spălare de bani de proporţii. Astfel, mijloacele financiare investite au fost luate în credit -parţial de la fondatorul majoritar „Eventis Telecom Holding Limited”, iar cea mai mare parte de la compania înfiinţată de către acesta «РТК-Лизинг» (cu sediul în or.Moscova Federaţia Rusă), la o rată a dobânzii de 15 % anual, la care s-a adăugat 10 % anual penalitate pentru întârzierea plăţilor.

De asemenea, s-a constatat că pentru îndeplinirea construcţiilor în folosul Î.M. „Eventis Mobile” SRL, de către „Eventis Telecom Holding Limited”, prin intermediul unei companiei fondate în or. Moscova (Federaţia Rusă) – S.A.”ТЕЛЕКОМ МТК”, a fost creată în RM firma „ICN CONSULTING” SRL, care a fost desemnată antreprenor general, toate investiţiile în acest domeniu fiind efectuate prin intermediul acestuia.

Controlul a stabilit că persoanele responsabile de la „ICN CONSULTING” SRL, au transferat mijloace financiare şi au recepţionat obiecte, care în realitate nu există. Procurorii au depistat şi transferuri dubioase de mijloace financiare. Astfel, la 21 august 2008, „Eventis Telecom Holding Limited” a transferat la Î.M.”Eventis Mobile” SRL circa 2 milioane dolari SUA, care au fost transferaţi la „ICN CONSULTING” SRL, care, la rândul său, a doua zi, a transferat mijloacele financiare înapoi „investitorului străin” la conturile din Federaţia Rusă. În urma acestei operaţiuni la Î.M.”Eventis Mobile” SRL s-a format o datorie artificială, la care s-a calculat şi dobânda şi penalitatea pentru întârziere. În urma operaţiunilor financiare menţionate, persoane interesate din Federaţia Rusă au obţinut posibilitatea să legalizeze mijloacele băneşti provenite din zone „off shore”.

„Eventis Mobile” SRL a fost fondată în anul 2005 de către firma „Eventis Telecom Holding Limited” (înregistrată în zona „off-shore” din Cipru), care deţine 51% din capitalul social, şi o persoană fizică, cetăţean al RM, cu o cotă de 49%.

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *