(AGRICULTURĂ) EFECTELE ACORDULUI de Liber Schimb cu UE
Acesta prevede și comercializarea fără taxe vamale a produselor din Moldova în Uniunea Europeană și invers. Unii sunt de părerea că aceasta va îmbunătăți situația agriculturii autohtone, iar alții afirmă contrariul.
Semnarea acordului este un rău necesar
Alexandru Slusari, președintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a declarat că semnarea Acordului de liber schimb cu UE în sectorul agrar este un rău necesar. „Faptul că vom avea acces liber pe piețele europene nu ne aduce imediat posibilitatea de a exporta produsele agro-alimentare, fiindcă atât calitatea, cât și prețul produselor noastre, nu pot concura cu cele europene, dar să nu semnăm acordul, tot nu putem”, a menționat Slusari.
Slusari mai spune că eliminarea taxelor vamale pentru import va duce la aceea că, într-o perioadă scurtă de timp, noi nu vom fi competitivi nici pe piața internă, deoarece produsele agro-alimentare din UE sunt subvenționate, întrucât acolo cota subvențiilor o constituie aproximativ 37%. În timp ce la noi produsele agro-alimentare nu sunt subvenționate deloc.
Mai multe produse din UE vor ajunge pe piața din RM
Alexandru Slusari spune că dacă în perioada mai-octombrie noi suntem competitivi pe piața internă, unde avem persici, caise, mere, pere, prune, etc, atunci după ce vor dispărea taxele de 20% la import, peste o anumită perioadă producția din Spania, Franța, Polonia și alte state din UE va ajunge la noi în țară fără niciun impediment. „Însă, în pofida faptului că actualul comerț este mai benefic pentru sectorul agrar, noi trebuie să semnăm acest acord, deoarece el este doar o verigă din cadrul întregului proces de integrare europeană”, a conchis Președintele Asociației Producătorilor Agricoli.
Bumacov:„Toți au beneficiat de integrarea europeană – vom beneficia și noi”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că cei care afirmă că semnarea Acordului de liber schimb cu UE va crea doar probleme sectorului agrar au ca scop să sperie agricultorii. „Mai devreme sau mai târziu, acest acord va fi semnat. Noi nu putem merge pe filiera comuniștilor, care fac tot posibilul să stopeze integrarea europeană a țării. Nicio țară nu a avut de suferit după ce a semnat Acordul de liber schimb, toți doar au beneficiat de integrarea europeană, cred că și noi vom reuși”, a menționat ministrul.
Bumacov a mai spus că este foarte important să atragem fonduri europene și să sporim competitivitatea producătorilor noștri agricoli. „Concurența nu o iubește nimeni, dar de ea nimeni nu scapă”, a conchis ministrul.
Situația agricultorilor din România după integrarea în UE
Una din principalele obiecții a românilor este politica pe care a avut-o statul față de agricultorii autohtoni după integrare. Aceștia n-au fost pregătiți de schimbările care s-au produs în sectorul agrar și mulți dintre ei au fost nevoiți să renunțe la această ocupație. Odată cu semnarea acordului de liber schimb, taxele s-au înlăturat și producția din UE imediat a început să apară pe piața din România. Atunci agricultorii autohtoni n-au fost protejați de către stat. Ulterior însă, în domeniul agro-alimentar s-au produs schimbări și agricultorii au devenit competitivi pe piața internațională.
Răbdare pentru depășirea perioadei de tranziție
După o lungă perioadă de tranziție, agricultorii de peste Prut au reușit să se adapteze la piața europeană. Specialiștii din domeniul agrar din R. Moldova spun că și pe agricultorii de la noi îi așteaptă o perioadă de tranziție în care vor trebui să dea dovadă de răbdare.
Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a spus că este normal să apară probleme și dificultăți în procesul de integrare europeană, dar timpul rezolvă tot. Nimeni nu a spus niciodată că acest proces va fi ușor. Permanent intervin unele probleme, dar noi trebuie să avem răbdare, pentru că ulterior vom avea doar de câștigat.
Agricultura – un sector de importanţă vitală pentru economia RM
Deşi cota acestui sector în venitul naţional, angajarea în câmpul muncii şi în exporturi a înregistrat un declin rapid în ultima decadă, producţia agricolă este încă importantă pentru economia Moldovei. Cu o politică de susţinere corectă, companiile agricole din Moldova pot deveni foarte competitive pe plan internaţional. Datorită climei ideale şi solului fertil, agricultura moldovenească este propice pentru o mare varietate de culturi.
Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, abolirea restricţiilor cantitative și multe altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!