Alegeri în SUA: Ultima sută de metri a campaniei, o cursă frenetică
Cursa pentru Casa Albă a continuat să ofere și în sprintul final destule controverse și un suspans determinat de relansarea lui Trump în sondajele din ultima săptămână.
Cu 48 de ore înainte de startul alegerilor, întregul mapamond este deja cu ochii pe America, întrebându-se dacă americanii vor alege, în sfârșit, prima femeie președinte sau vor opta pentru un tribun populist care își dorește să revoluționeze puterea la Washington.
În ultimul sondaj NBC/Wall Street Journal Hillary Clinton are un avans de 4 puncte față de Donald Trump, însă media diferitelor sondaje în SUA arată un scor mult mai strâns.
Postul de televiziune CBS a estimat că cei doi candidați se luptă cot la cot în cele mai importante state cheie — numite "swing states" — Ohio și Florida. De altfel, dacă Donald Trump pierde în Florida, este foarte probabil să piardă cursa electorală.
Nate Silver, un celebru analist american, a spus că el pariază pe victoria lui Hillary Clinton.
"Mai degrabă să mergem pe mâna ei decât pe cea a lui Donald Trump", a spus el. "Dar poziția ei nu este foarte solidă", a mai adăugat el.
Pentru Trump scopul este foarte clar: să câștige cât mai multe state pivot, decisive pentru victorie, prin animarea electoratului din America rurală, și, în cele din urmă, să reușească să câștige într-un stat tradițional democrat.
În programul lui de duminică, Trump are programate mitinguri electorale în Iowa, Minnesota, Michigan, Pennsylvania și Virginia.
Hillary Clinton a pornit duminică dimineață din Pennsylvania, după un concert de sâmbătă seara a lui Katy Perry.
Democrata are în program două întâlniri în Ohio și New Hampshire, două state cheie pe care Barack Obama le-a câștigat în 2012 și care ar putea să voteze pentru Trump în 2016.
Nici magnatul de 70 de ani și nici fosta primă doamnă și șefă a diplomației americane nu vor să pară obosiți, însă este evident că ritmul lui Clinton nu este la fel de alert ca al lui Trump.
"Suntem la trei zile de schimbarea pe care ați așteptat-o o viață întreagă", a spus Trump la mitingul electoral din Carolina de Nord, unde s-a aflat sâmbătă seara, și unde a derulat tema sa favorită, conform căreia o președinție deținută de Clinton ar fi o "catastrofă".
Însă un semnal promițător pentru Clinton este faptul că participarea americanilor de origine hispanică, un electorat favorabil democratei și care a fost ținta unor remarci controversate din partea milardarului, pare să fie în creștere netă comparativ cu alte scrutine prezidențiale. Mai ales în Florida și Nevada, două state care ar putea nărui speranțele lui Trump.
Această tendință pozitivă pentru Clinton, însă, poate fi contrabalansată de prezența la urne redusă a americanilor de culoare, mai ales în Carolina de Nord.
Pe de altă parte, americanii albi, care îl susțin pe Trump, ar veni la urne în număr mai mare decât la scrutinele anterioare.
Este unul din motivele pentru care Clinton a decis să revină duminică la Cleveland, Ohio, pentru a patra oară în 17 zile, însoțită de sportivul de culoare LeBron James, originar din Cleveland.
Scoaterea din scenă a lui Trump din cauza unei false alerte de securitate la un miting electoral din Nevada a stârnit o cascadă de reacții extreme.
Chiar dacă nicio armă nu a fost găsită, unul dintre fiii candidatului, Donald Trump Jr., a postat pe Twitter că tatăl său ar fi fost victima unei "tentative de asasinat".
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!