Alimentele care păstrează inima sănătoasă
Condimentele adăugate în mâncare sunt o alegere înţeleaptă pentru cei care vor să reducă aportul de sare şi să-şi păstreze inima sănătoasă. Alte alimente contribuie şi ele la buna funcţionare a cordului.
Potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com, fasolea neagră este o alegere mai mult decât indicată. Aceasta pentru că alimentul conţine nutrienţi impoartanţide tipul folaţilor, antioxidanţilor, magneziului care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Fibrele care se găsesc în acest tip de fasole ajută la un mai bun control al nivelul colesterolului şi zahărului în sânge. Fasolea neagră poate fi adăugată în supe şi salate. Dacă este conservată trebuie spălată pentru a îndepărta excesul de sare.
Dacă obişnuim să consumăm alcool, vinul roşu este cea mai bună alegere pentru inima noastră. Resveratrolul şi catechinele pe care le conţine protejează pereţii arterelor şi cresc colesterolul „bun“ – HDL-ul.
Prea mult alcool însă dăunează sănătăţii cordului, astfel că, dacă suntem femeie indicat este un pahar pe zi, iar dacă suntem bărbat – maximum două. Alcoolul poate interfera cu aspirina şi alte medicamente, astfel încât pacienţii care iau aceste pastile ar fi bine să întrebe mai întâi medicul.
Două porţii de peşte gras pe săptămână
Somonul este bogat în acizi graşi omega-3, grăsimi sănătoase care reduc riscul de aritmii şi hipertensiune. Totodată, reduc nivelul trigliceridelor şi a inflamaţiei din organism. Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă consumul a două porţii de somon sau alt tip de peşte gras pe săptămână. Recomandat este somonul gătit la cuptor cu ierburi aromatice şi legume. Tonul este un alt tip de peşte bogat în omega-3.
Alte surse sunt macroul, heringul şi sardinele. Dacă este conservat, e recomandabil să alegem tonul în apă şi nu pe cel în ulei.
Uleiul de măsline reprezintă o sursă sănătoasă de grăsimi şi antioxidanţi care protejează vasele de sânge. Atunci când uleiul de măsline înlocuieşte grăsimile saturate precum cele din unt poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sânge. Se recomandă consumul uleiului de măsline presat la rece, timp de 6 luni.
Nucile consumate cu măsură – doar o mână pe zi – scad colesterolul şi reduc inflamaţiile din artere. Nucile conţin omega-3, steroli şi fibre şi pot înlocui grăsimile rele precum cele din chipsuri şi prăjituri.
Sursa: adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!