Ultima oră

Ambasadorul rus la București îl face papagal pe “Rogozescu”

"Noi nu susţinem sancţiunile, pentru că sancţiunile nu rezolvă, ci contribuie la agravarea problemelor. Ele pot provoca incidente, neînţelegeri, emoţii etc. Dl Rogozin împreună cu delegaţia oficială a Federaţiei Ruse au fost invitaţi în Moldova şi Tiraspol. A mers acolo, vă dau informaţiile pe care le-am primit şi eu, dar Ucraina nu i-a permis survolul prin spaţiul ei aerian şi a ales altă cale. A ajuns la destinaţie mai târziu cu 2-3 ore, anumite întâlniri cu autorităţi din Moldova au fost anulate din această cauză, dar una peste alta vorbim despre o delegaţie oficială. Apoi s-a spus că au fost nişte negocieri între autorităţile aeriene şi piloţi, nu ştiu nimic despre acest lucru, am primit aceste informaţii din partea autorităţilor române. Apoi s-a luat decizia de a nu permite avionului să treacă înapoi. Noi nu am considerat acest incident ca un gest prietenos. Era o delegaţie oficială în orice caz. Era viceprim-ministrul, ministrul Culturii, un număr de deputaţi şi alţi oficiali. A fost considerat un gest deloc pozitiv de către Federaţia Rusă", a afirmat Malginov.

Rogozin nu exprimă poziția oficială a Federației Ruse

În ce privește postările ulterioare de pe Twitter ale lui Rogozin, în care amenința că data viitoare vine cu un bombardier, Malginov a spus că pozițiile oficiale ale Rusiei sunt exprimate de președinte, prim-ministru și ministrul de externe. "Nu sunt o persoană cu avansate cunoștințe tehnologice, nu sunt utilizator al Twitter sau altceva. Dar înțeleg că această sursă media este puțin prea directă, emoțională și dacă politicienii lucrează cu ea trebuie să accepte regulile, dar, după cum am spus, poziția oficială este exprimată de președinte, prim-ministru și ministrul de externe. Suntem în contact cu Ministerul de Externe român pentru a ne explica reciproc pozițiile", a declarat oficialul.

Întrebat dacă a clarificat acest incident cu MAE, oficialul rus a răspuns: "Suntem în plin proces, da".

Ambasadorul rus a mai transmis în interviul citat că Rusia își va construi propria politică prin care va răspunde NATO, în cazul în care Alianța își va instala eventuale baze permanente în regiune sau își va revizui relațiile cu Moscova.

În ce privește criza din Ucraina, oficialul rus a afirmat: "Noi vedem evoluţia evenimentelor din Ucraina dintr-o perspectivă diferită şi credem că este o criză internă, în primul rând, care a culminat în februarie cu schimbarea ilegală a puterii, acţiuni ilegale ale anumitor forţe extremiste, Sectorul de Dreapta, care au şocat ţara, au şocat Ucraina şi au adus tensiuni în plus la nivelul societăţii, tensiuni între diferite regiuni şi vedem o lipsă reală de încercare, de aflare, căutare şi găsire a soluţiilor naţionale la probleme. Din păcate, la aceste procese contribuie din partea unei părţi implicate şi un număr de alte ţări din Europa şi SUA şi noi credem că ei nu contribuie la soluţionarea, ci la agravarea situaţiei. În mod special începând cu momentele de pe Maidan, când în fiecare zi cineva era acolo şi instiga protestatarii şi instiga la accelerarea tensiunilor. Părerile diferite faţă de cele ale protestatarilor de pe Maidan erau interzise şi oamenii erau răpiţi, duşi la închisoare, câţiva dintre ei au fost torturaţi şi chiar ucişi. Acum este de fapt o nouă dictatură care se formează. Ucraina este o ţară puternică, dar şi o ţară complexă, care are multe componente regionale, geografice, etnice, lingvistice. Nu are o lungă experienţă a independenţei în această formulă complexă. Trebuie foarte multă atenţie cu aceste lucruri, dar aceste evenimente din februarie au fost ceva ieşit din comun şi cei care le-au susţinut şi le-au impus sunt de asemenea responsabili.".

Chestionat totodată care este poziția Rusiei vizavi de ultimele referendumuri din Ucraina, oficialul rus a susținut că "nu este o problemă a Federaţiei Ruse".

"Poziţia noastră a fost exprimată cu ocazia vizitei domnului Burkhalter la Moscova pe 7 şi 8 mai. Acum susţinem propunerea OSCE. Nu vrem să avem prea multe planuri. Acum susţinem OSCE-ul. Planul OSCE este să stabilizeze ţara. Şi nu vrem să propunem alte planuri conflictuale sau concurente acestuia. Din câte am înţeles, liderii UE susţin şi ei acest plan. Am primit informaţii că inclusiv SUA susţin acelaşi plan. Ucraina de asemenea a spus că se vor alătura. Să începem. Planul OSCE este bazat pe principiul unei singure ţări. Deci avem acest lucru acum pe masa de lucru. Nu este responsabilitatea Federaţiei Ruse să implementeze acest plan. Pe 17 aprilie a fost întâlnirea de la Geneva şi imediat negociatorul a spus, da, aceasta este responsabilitatea Rusiei. Şi care mai este atunci responsabilitatea altora? Cum rămâne cu responsabilitatea altora? Şi din această cauză, a faptului că nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a spus acolo, întâlnirea nu a fost fructuoasă. Mă refer la acordul de la Geneva. Toate elementele agreate acolo sunt încă valide şi trebuie să lucrăm în baza principiilor agreate", a declarat ambasadorul Rusiei la București.
 
cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *