Politică

Ambasadorul rus Vasnețov convocat a doua oară într-o săptămână la Externe, după ce generalii ruși au anunțat că vor să ajungă până în Transnistria

Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria.

Potrivit unui comunicat emis de MAEIE, Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus ”profunda preocupare” faţă de afirmaţiile generalului rus Ruslan Minnekaiev.

Republica Moldova ”consideră aceste declaraţii ca fiind nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre”, notează MAE de la Chişinău, care a amintit că ”Republica Moldova este o ţară neutră” şi a cerut Moscovei ”să respecte acest principu”.

Joi, pe 20 aprilie 2022, MAIEI l-a convocat pe Ambasadorul rus Vasnețov după ce Maria Zaharova a făcut comentarii jignitoare la adresa Președintelui Maia Sandu.

Biroul politici de integrare a comentat declarațiile generalului

„Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se spune în Comunicatul de presă publicat pe pagina Guvernului.

Rușii anunță oficial că planifică să ajungă până în Transnistria, unde s-ar „încălca drepturile vorbitorilor de rusă”

Armata rusă a anunțat că intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să ajungă în Transnistria. Declarația a fost făcută de către comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, citat de TASS.

În cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”. Declarația a fost făcută de către general-maiorul Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală.

Rustam Minnekaev crede că vorbitorii de rusă au „probleme” în „transnstria”.

„Se pare că noi acum luptăm cu întreaga lume, așa cum a fost pe timpul Marelui Război de Apărare a Patriei. Toată Europa, toată lumea era împotriva noastră. Și acum e la fel, ei nu au iubit Rusia niciodată”, a spus militarul rus care se face că nu știe că Hitler a fost învins de alianța dintre SUA-Marea Britanie și URSS.

Declarația lui Rustam Minnekaev este de-a dreptul halucinantă. Să înțelegem că separatiștii pro-ruși în frunte cu V. Krasnoselski încalcă drepturile rușilor în regiune?

Menționăm că actuala conducere a R. Moldova insistă pe menținerea statutului de neutralitate, sperând că astfel vor fi cruțați de fasciștii ruși. Amintim că în 2014, când Rusia a invadat Ucraina prima dată, statul vecin era neutru. Cât de mult l-a ajutat s-a vazăut atunci…

Zeci de semnale că Rușii vor să folosească Transnistria împotriva Ucrainei

Pe aerodromul de la Tiraspol (Transnistria) se desfășoară pregătiri pentru primirea aeronavelor – este posibil ca rușii să încerce să folosească Transnistria pentru a sprijini ofensiva în direcția Odesa.

Avertizările lansate de Armata Ucrainei și de serviciile secrete britanice, precum că Rusia ar încerca să recruteze militari în regiunea transnistreană pentru a compensa pierderile suferite în urma invaziei în țara vecină, par a se adeveri. Jurnaliștii de la Deschide.md au obținut confirmarea că trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului îi ademenesc pe tinerii din R. Moldova să se înroleze prin contract în cadrul forțelor armate ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *