ChișinăuPolitică

Americanii vor investi 250 de milioane în centrul Chișinăului. Terenul fostului Stadion Republican va intra în posesia SUA

Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău va intra în posesia Guvernului american unde va fi construit noul sediu al ambasadei SUA din Republica Moldova. Decizia a fost luată ieri de Guvern, iar acordul urmează să fie ratificat de Parlament.

Potrivit Memorandumului, terenul fostului Stadion Republican, cu o suprafaţă de peste 5 mii de hectare, va trece din domeniul public în domeniu privat. Acordul dintre Guvernele Republicii Moldova şi Statelor Unite ale Americii privind construcţia ambasadei SUA pe acest teren a fost semnat încă în vara anului 2019.

RUSLAN BOLBOCEANU secreta de stat, Ministerul de Externe: „Acordul vizat confirmă aplicarea privilegiilor prevăzute de convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice precum şi instituie procedura juridică de transmitere a dreptului de proprietate şi de folosire a terenului.”

Preţul terenului pe care va fi construită ambasada americană urmează a fi stabilit, după negocieri, de către reprezentanţii instituţiilor de stat din ambele state. Autorităţile promit că vor contribui la amenajarea terenului pe care urmează să fie construită ambasada SUA.

EUGEN COZONAC directorul Agenţiei Proprietăţi Publice: „În semn de omagiu adus semnificaţiei istorice a fostului Stadion Republican, SUA vor renova porţile istorice, intrarea şi spaţiile asociate şi le vor face accesibile publicului. Mai mult, SUA îşi asumă să rezerve o parte din teren pentru spaţii de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în cooperare cu Guvernul RM şi profesioniştii locali în design. De asemenea, SUA şi Guvernul RM vor conveni asupra unui nume pentru spaţiul parcului.”

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Sunt oameni care cred că ocheau acest teren şi ne acuză de lipsă de transparenţă. Puteţi spun dacă a fost publicat pe particip.gov.md, de cât timp? Care a fost procedura de transparenţă?”

EUGEN COZONAC directorul Agenţiei Proprietăţi Publice: „Sigur, acesta fost publicat pe site-ul agenţiei de mai multe luni.”

Vinderea terenului Stadionului Republican ambasadei americane a fost în trecut subiect de dispute politice la Chişinău. Deşi proiectul de lege a fost votat de Parlament în 2018, doi ani mai târziu, la iniţiativa deputaţilor socialişti, legislativul a abrogat proiectul de lege, iar terenul a fost reîntors în proprietate publică.

Atunci, Ambasada SUA la Chişinău şi-a exprimat regretul, menţionând că decizia ar afecta relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova. Ulterior, printr-o decizie a Curţii Constituţionale legea a fost abrogată. Stadionul Republican este în paragină din 2007, când au şi început lucrările de demolare. Din cauza lipsei mijloacelor financiare, proiectul grandios de reconstrucţie a fost lăsat baltă.

De menționat că anterior Ambasada SUA a raportat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcție și astfel să creeze „sute de locuri de muncă” și să „redreseze economia Chișinăului”.

tvrmoldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *