Opinii și Editoriale

Analiză Bloomberg: România se teme de Putin, dar şi Putin ar trebui să se teamă de România

Autorul american de cărţi politice Robert D. Kaplan analizează, într-un material publicat de Bloomberg, posibilitatea ca trupele ruse să se îndrepte spre România şi Republica Moldova şi pune la îndoială angajamentul Occidentului într-un astfel de scenariu. Într-o vizită la Târgovişte, experţii români i-au mărturisit lui Kaplan că sunt de părere că Putin va ajunge în Republica Moldova şi în Transnistria. De asemenea, el a afirmat că ”românii nu au deloc încredere în Franţa şi Germania”, potrivit Bloomberg.

În 1984, în perioada ”cea mai întunecată a regimului stalinist al dictatorului român Nicolae Ceauşescu”, Kaplan a vizitat oraşul Târgovişte. El descrie oraşul de la acea vreme drept ”infernal, cu străzi pline cu noroi, câteva maşini ponosite, fără niciun loc decent pentru a mânca şi cu gunoi peste tot, unde oamenii arătau şi miroseau urât”.

Kaplan susţine că după aproape patru decenii de la ultima sa vizită, Târgovişte ”este un oraş strălucitor, plin de viaţă, cu drumuri noi, cu limitatoare de viteză, flori şi garduri vii, supermarketuri şi restaurante noi şi maşini de ultimă generaţie peste tot. Oamenii arată şi se îmbracă ca în alte părţi din Occident”.

ezvoltării economice din ultimele trei decenii, Occidentul trebuie să îşi dovedească puterea în România.

El a mai spus că extinderea NATO şi a UE în 2004 şi 2007 a avut loc în timp ce Rusia condusă de Putin era încă relativ slabă. Astfel, în ochii românilor, ”abia acum vine adevăratul test pentru Occident”. ”Oamenii sunt îngroziţi de faptul că forţa Europei va slăbi”, a afirmat el.

Kaplan a explicat că guvernul autoritar al lui Putin ”nu este la scara lui Ceauşescu, care a inclus lagăre de muncă autentice, raţionalizarea hranei şi distrugerea unei vaste zone istorice a capitalei – dinamitată până la uitare pentru a face loc unui oraş stalinist al morţilor care găzduieşte birouri guvernamentale sumbre”.

El a conchis că Putin, fel ca Ceauşescu, prin invadarea Ucrainei a pornit într-o ”călătorie extremă şi riscantă al cărei sfârşit nu poate fi pătruns” şi a subliniat că ”există încă o lecţie pentru Putin în declinul lui Ceauşescu”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Mereu Ceausescu este aratat ca dictator, dar putin descriu strategiile pozitive carea au fost folosite de Ceaușescu pentru a crea o țara economică puternica.

    Cel mai scandalos material care mereu este ascuns de curenta guvernare Romană cind Occidentul a început sa forțeze România sa se închine lor sub pretextul unde România avea datorii exterioare. Dar cind sub conducerea lui Ceaușescu au fost achitate toate datoriile, el a fost executat fără judecată legală.

    Majoritatea oamenilor mai vârstnici cu carte de pe teritoriile României de vest și sud știu bine ce a fost…. Dar cuvint sa zică publica le este frica, deoarece “Europa democratica” nu mai este ceea ce se descrie public.

    1. Fiecare lucru la vremea lui ; vremea lui Ceaușescu trecuse și rămăsese ca un produs expirat. În RM un exemplu de produs expirat a fost Voronin și ortacii săi politici în 2009 ! Nimeni nu înțelege cum acești indivizi au supraviețuit politic odată alungați efectiv de societate dar prostia populară îi câteodată nemărginită !

    2. Dorine, intoarcete inapoi in Jurasic, acolo-i locul tau. Ce tot aiurezi cu Ceausescu ca a facut, etc., esti cu capul ? Cu ce pret a platit datoriile, Romania ai uitat sau ai fost dintre cei care se alimentau de la magazinele partidului. Lumea suferea enorm de foame, de frig, de imbecilitatea unora ca tine etc, ai uitat cat de greu se traia. Program de 2 ore pe zi la tv cu mutra lui Ceausescu si a lingailor, painea la cartela, magazinele de alimente goale, etc.., dar ce sa vezi, a platit datoria. O uriasa prostie. Faci parte din categoria celor care daca lor le este bine ceilalti nu conteaza, doar curul tau conteaza, traiasca partidul.

    3. @Dorin: aberezi! Eu am trait 18 ani sub Ceausescu si te asigur ca nu are nici cel mai mic merit. A facut din Romania o economie de carton si din romani o gloata de nehaliti in zdrente. Si cand dardaiam iernile la bloc, fara curent, fara caldura, fara apa calda, fara mancare, ni se rupea in 14 ca se plateau, chipurile, niste datorii, pe care nu noi le vrusesem.

  2. Se teme , se teme ,suntem buni rau in culegere de informatii si contrainformatii ,a recunoscut-o si el ca romanii sunt periculosi , Basescu tragea de acum 10 ani ca Marea Neagra devine lac rusesc dar cine sa-l auda ? Acum scoala de spioni NATO e in RO , temete, temete rusnacule

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *