Internațional

(ANALIZĂ) Cine umple seifurile „Califului“ milionar?

Kuweitul a fost încă de la debutul războiului din Siria un nod de întretăiere a finanţării pentru grupurile jihadiste, din cauză că sistemul său bancar este „nedepistabil”.

De fiecare dată când apărea la lumină numele unui donator de fonduri (nu neapărat pentru SI, dar şi pentru alte grupuri ca Frontul Al-Nosra, legat de Al Qaeda), americanii cereau în special Kuweitului sau Qatarului – aliaţi în războiul contra terorismului – să ofere o mai mare transparenţă asupra transferurilor de bani, dar totul a rămas fără răspuns până astăzi. Trebuie menţionat că, faţă de alte grupuri, SI a fost în măsură să-şi diversifice sursele de venituri şi chiar să rămână „independent” faţă de donatorii de fonduri. Finanţările din Golf sunt doar o mică parte din cifra de „afaceri” a SI – alături de petrol, impozite, confiscări, trafic de antichităţi, jefuitul băncilor şi răscumpărări – și reprezintă doar 8% din cele 80 milioane de dolari care intră lunar în seifurile Califatului, a precizat, pentru Corriere, Ludovico Carlino, analist la IHS Jane şi autorul unui raport privind finanţarea grupului. O mică parte, dar deosebit de periculoasă, având în vedere rachetele şi costumele chimice achiziţionate de celula din Kuweit.

Rachete din Ucraina

Şeful unei celule internaţionale, un libanez rezident în Kuweit, Osama Khayat, furniza teroriştilor SI sisteme de rachete sol-aer achiziţionate din Ucraina de la grupări mafiote. De la crearea, mai precis autoproclamarea „Califatului”, „celula” sa a furnizat susţinere logistică şi financiară Statului Islamic. Khayat a mărturisit că a furnizat susţinere logistică pentru gruparea care a comis atacuri sângeroase în Liban şi în Franţa şi a coordonat acţiuni ale SI în Kuweit. A organizat vânzări de arme, în special sisteme de rachete FN6 dezvoltate în China şi vândute Ucrainei, le cumpăra din Ucraina de la grupări mafiote instalate cu ajutorul separatiştilor pro-ruşi, făcea plăţile prin intermediul unei societăţi kuweitiene, apoi trimitea marfa spre Siria, prin Turcia sau Irak. În fiecare lună, milioane de dolari erau transferate Califatului din conturi din străinătate prin Emirate şi Turcia. Potrivit documentelor citate de Corriere, celula lui Khayat a furnizat SI şi costume şi măşti de gaz, aflate în Kuweit, cumpărate legal de la societăţi chimice. La interogatorii, Khayat a admis că s-a ocupat şi de transferuri de bani în conturi bancare turce, ca şi de propagandă SI pe Internet pentru a obţine noi recruţi. În afara şefului libanez al celulei, autorităţile din Kuweit au mai arestat trei sirieni, un egiptean şi un kuweitian şi alţi patru sunt căutaţi de Interpol, fiind în afara Kuweitului – doi fraţi australieni de origine libaneză şi doi fraţii sirieni, Waleed Mohammed Nassef şi Tartares, care folosesc banca Orfa din Turcia, alt gestionar financiar al celulei.

Creditorii sunt în general bogaţi oameni de afaceri şi predicatori religioşi cu poziţii extremiste – saudiţi, kuweitieni, qatarioţi şi Emiratele Arabe Unite, potrivit Centrului pentru studii strategice din Bagdad şi unor experţi internaţionali. Media saudită arată că nici o persoană din regat nu se află pe primele locuri printre donatorii de fonduri pentru SI, dar asta nu înseamnă că moschei sau persoane cu idei diferite nu pot finanţa Califatul, susţine Carlino. Numele donatorilor sunt rareori făcute publice, cu excepţia listelor sancţiunilor Departamentului american al Tezaurului, dar s-au dezvăluit mecanismele prin care se fac „donaţiile”. „Cantităţi mari, de ordinul zecilor de milioane dolari pe lună, sunt transferate prin cabinete de avocaţi în ţări europene şi în paradisuri fiscale. Multe din aceste conturi acoperă achiziţii legale de arme şi material militar, aceste fiind expediate unor întreprinderi din Turcia şi apoi deplasate spre Siria şi Irak.

Colectă în moschei

Adesea, colectele de fonduri au loc în moschei, în cadrul rugăciunilor colective, şi sunt gestionate de organisme de binefacere şi de organizaţii neguvernamentale înregistrate şi active în numeroase ţări sărace. Sloganul: „Susţineţi fraţii musulmani care luptă contra străinilor şi contra duşmanilor credinţei”. Motivaţia numeroşilor predicatori este contracararea influenţei Iranului în regiune, a precizat pentru Corriere miliardarul kuweitian şi ex-deputat Khaled Salman. Pentru ca banii să ajungă la destinaţie, uneori se foloseşte sistemul bancar: conturile curente create folosind un nume de cod sau întreprinderi turce de comoditate – sistem utilizat deja pentru spălarea banilor şi evaziunea fiscală, care este acum dezvăluit pentru funcţionarea Califatului şi a colaboratorilor turci. Sau prin schimburi bancare.”Avem doar un nume de cod pentru retragerea banilor şi poţi primi codul prin WhatsApp”, arată Carlino. Sau, şi mai bine, curierii merg direct în Siria cu banii sau aceştia sunt „deplasaţi fără mişcare”, cu sistemul „hawala” (schimburi bazate pe încredere care nu lasă nici o urmă – cineva dă o cifră într-un loc şi în alt loc cineva încasează echivalentul în bani.

O rezoluţie a ONU face apel ca ţările să facă mai mult pentru a lupta contra tuturor formelor de finanţare a SI. Kuweitul a anunţat o lege pentru controlarea colectelor de fonduri şi a Zakat-ului, impozitul islamic, atât în întreprinderile private, cât şi în moschei, anunţ făcut și în trecut, dar care nu a dus la nimic. În iunie, în Arabia Saudită au fost aprobate reguli stricte – nu se pot deschide conturi pentru ridicarea de fonduri fără anunţarea prealabilă în scris a guvernului. În caz contrar, fondurile colectate vor fi confiscate şi toate bunurile rechiziţionate.  

sursa: romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *