CSI / RusiaRăzboi

Analiză: Retragerea armatei ruse din Herson este un eșec umilitor pentru Putin

Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul cheie Herson și din zonele învecinate reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale războiului din ultimele luni, relatează CNN.

Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care ocupanții ruși au capturat-o de la invazia din februarie. Retragerea lor spre est, peste fluviul Nipru, cedează mari suprafețe de teren pe care Rusia le-a ocupat încă din primele zile ale războiului și pe care Vladimir Putin le-a declarat oficial drept teritoriu rusesc cu doar cinci săptămâni în urmă.

Pe măsură ce trupele rusești s-au retras, trupele armate ucrainene au înaintat cu prudență, pe fondul avertismentelor venite de la Kiev că trupele Rusiei care au fugit ar fi putut lăsa în urmă o serie de capcăni și distrugeri.

Vineri, armata ucraineană a declarat că Rusia a distrus infrastructura critică pe măsură ce se retrăgea, în timp ce bombarda teritoriul recent eliberat din noile poziții defensive de pe malul estic al fluviului Nipru.

Vineri a fost distrus podul principal peste fluviul Dnipro care leagă orașul Herson de partea de est a regiunii, ceea ce ar face mai dificilă orice încercare a ucrainenilor de a-i urmări pe rușii care fug pe fluviu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a dat o notă de precauție la începutul acestei săptămâni, afirmând că forțele ucrainene se vor „mișca foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile”. Trupele sale de pe linia frontului din sud sunt epuizate, iar terenul din fața lor este posibil să fie puternic minat. Urmărirea trupelor rusești ar vărsa mai mult sânge.

Și, în ciuda retragerii, Rusia va păstra în continuare controlul asupra a 60% din regiunea Herson, inclusiv a coastei de-a lungul Mării Azov. Atâta timp cât trupele Moscovei controlează și fortifică malul estic al Niprului, forțele ucrainene vor avea dificultăți în a deteriora sau întrerupe canalul care transportă apă dulce către Crimeea.

În timp ce Kremlinul a încercat să dea cea mai bună față posibilă retragerii, aceasta este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru Vladimir Putin, care cu doar câteva săptămâni în urmă a declarat că locuitorii din Herson au devenit cetățeni ruși ”pentru totdeauna”.

Și în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin a insistat vineri că regiunea Herson rămâne parte a Rusiei, faptele de pe teren spun o altă poveste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *