Politică

Anatol Petrencu: PCRM – AIE: prima confruntare deschisă

Lume – atâta câtă a fost: 2 000 – 3 000 de oameni. Oameni în vârstă. Tineri – deloc sau puţini. Mulţi (majoritatea?) – vorbitori de limbă rusă. Alături de Marele manipulator – doar cei din GheKaCePe-ul moldovenesc [GKCP sunt iniţialele de la Gosudarstvennîi Komitet po Cirezvîceainomu Polojeniu / Comitetul de Stat pentru Situaţie de Urgenţă, constituit în august 1991 cu scopul înlăturării de la putere a Preşedintelui de atunci al URSS Mihail Gorbaciov şi revenirii la cârma ţării a comuniştilor nostalgici după trecutul stalinist]. Nimeni alţii!

Când se apropia de microfon, ochii Marelui manipulator se mişcau iute în stânga – în dreapta, stânga-dreapta [la alt lider opozant, absent acum, ochii, de asemenea, se mişcă energic, nu doar în stânga-dreapta, ci şi sus-jos], dovadă clară a unor ticuri nervoase, bazate pe frică.

PCRM şi-a trimis omul (dl deputat Petcov) în cercetare-control. Să vadă situaţia la faţa locului, atmosfera, prezenţa…

Deşi tânăr, dl Buşilă deja încearcă să manipuleze (să mintă) oamenii. Zice: noi am fi fost mult mai mulţi dacă nu s-ar fi implicat Ministerul de Interne. Şi aduce câteva exemple, în care colaboratorii de la Interne, din diverse centre raionale, s-au interesat dacă cineva va pleca sau nu la Chişinău. În opinia tânărului pepecedist asta înseamnă intimidare. Doresc să-i spun dlui Buşilă că Internele au obligaţia să cunoască cât mai bine şi exact situaţia; asta pentru că atunci când ea iese de sub control, s-o poată preîntâmpina, altfel – tot Internele sunt de vină.

Mulţi oameni au scandat „Jos comuniştii!”. Asta în opoziţie cu ce se scanda de la tribună.

Marele absent a fost domnul prof. univ. dr. Nicolae Osmochescu, care – în anumit moment apăruse în imagini TV lângă ghecacepişti, dar nu a mai venit în PMAN. Am o stimă deosebită faţă de dl N. Osmochescu; liderii AIE trebuie să aibă în mod obligatoriu în vedere ceea ce afirmă dumnealui.

Acum, ca niciodată în trecut, liderii AIE sunt obligaţi să discute între ei; asta în primul rând. În al doilea – să invite la consfătuiri nu doar specialiştii din propriile partide, ci – şi mai ales – din afara partidelor. Dl Nicolae Osmochescu este unul din aceştia. Şi, important, să urmeze sfaturile acestora. Asta pentru că apare o prăpastie între spiritul Statului de Drept, promovat cu atâta străduinţă de jurişti, în special – universitari, şi realitatea concretă din cadrul statului concret numit Republica Moldova.

Am scris ceva mai devreme şi revin: AIE este obligată să aibă o agendă proprie, pe care s-o urmeze consecvent!

Dl Petru Bogatu (toată stima!) gafează nu pentru prima dată. A făcut-o şi ieri. AIE-ului, afirmă dânsul, „i-a întors spatele până şi cel mai redutabil aliat pe care îl avea: societatea civilă”.

GKCP-ul este oare societate civilă? Este, dar o foarte mică parte a ei, cu totul nesemnificativă. Ce va fi în viitor – vom vedea, dar deocamdată asta e!

Am observat (dar nu am mai găsit-o pe Internet) o societate de monitorizare a ceva se declară drept reprezentantă a întregii societăţi civile. Deci, lideri ai ONG-lor, atenţie la statutele organizaţiilor Dvs., citiţi ce este scris acolo şi conformaşi-vă celor fixate în documentele pe care le păstraţi.

P. Bogatu: „au înviat chiar şi acei adversari ai Alianţei care până mai ieri erau catalogaţi ca fiind “cadavre politice”. Nu cunosc cine i-a catalogat, probabil – unii „formatori de opinie”; însă dacă analizăm atent ce a fost ieri în PMAN ne convingem că „cadavrele politice”, scoase de PCRM din naftalină, tot cadavre politice rămân.

P. Bogatu: „Este limpede că puterea democratică de la Chişinău a intrat pe un câmp minat şi riscă să-şi dea obştescul sfârşit”. Cum adică, de ieri, 22 ianuarie 2012 „a intrat pe un câmp minat”? Câmpul minat pe care a intrat AIE există din 2001, când V. Voronin (VV), ales de majoritatea PCRM-stă din Parlament, s-a folosit de prerogativele unui preşedinte, ales de întregul popor. Asta pentru că modificarea Constituţiei nu a fost dusă la bun sfârşit.

P. Bogatu: „Soluţia ar fi un compromis generos pentru a alege şeful statului cât mai curând posibil. Coaliţia de guvernământ e în situaţia omului care, ca să nu-şi piardă capul, trebuie să-şi amputeze de bună voie un deget. Sau chiar o mână”.

Vă contraziceţi, domnule profesor! A amputa un deget, o mână, ar fi „amputarea” lui M. Lupu; dar tot Dvs. spuneţi – „compromis generos, alegerea şefului statului”. Atunci când amputez un deget, este amputat, nu mai coşi altul în loc! Aşa şi aici: acolo unde se va duce mia, se va duce şi suta!

Fiţi atenţi: dacă se va trage concluzia organizării unor alegeri anticipate, tot partidele componente ale AIE vor veni la putere, mai organizate, mai tari, capabile să aleagă şeful statului! De numitul „grup Dodon” nu are rostul să pierdem timpul. La viitoarele alegeri praful se va alege din acest grup; ca, de altfel, şi din alte partide.

Ori poate cineva doreşte din răsputeri să revină VV la putere? Dacă da, atunci s-o ştim şi noi!

În rest – să auzim de bine!

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedinte INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.

23 ianuarie 2012

Sursa: anatolpetrencu.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *