Anatol Șalaru: „Băsescu nu s-a alăturat PUN-ului, ci el l-a creat”
Igor Dodon a săvârșit un abuz atunci când i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu, iar Partidul Unității Naționale (PUN) ar accede în Parlament și fără fostul șef de la Cotroceni, consideră Anatol Șalaru, președintele executiv al acestei formațiuni politice. În cadrul unui interviu pentru TIMPUL, Șalaru a dat asigurări că nu a fost și nu va fi omul lui Plahotniuc și a explicat de ce este dispus să ofere 3600 de euro pentru a-i „ajuta” pe socialiști să renunțe la cetățenia română.
– Domnule Şalaru, Judecătoria Botanica a respins solicitarea de anulare a decretului prin care președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu. Cât de corectă şi argumentată credeți că este această decizie?
– Nu vreau să comentez foarte mult decizia instanței de judecată, pentru că nici președintele Traian Băsescu nu a făcut-o. Cu toate acestea, eu cred că decizia în cauză este injustă și nu corespunde realităților juridice. Sper că instanțele superioare vor anula abuzul de drept săvârșit de Igor Dodon.
– Adică, există șanse ca Băsescu să-și recupereze cetățenia R. Moldova?
– Sunt convins că președintele Traian Băsescu își va recupera cetățenia R. Moldova, care i-a fost acordată cu respectarea tuturor procedurilor legale.
„Băsescu nu s-a alăturat PUN-ului, ci el l-a creat”
– Au apărut opinii, precum că Traian Băsescu este un instrument în jocul politic de la Chișinău, care se face între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Admiteți că retragerea cetățeniei și deciziile instanței de judecată ar putea fi regizate?
– Este o inepție să crezi că domnul Băsescu, care, timp de zece ani, a fost președintele unui stat membru al NATO și UE și a creat profilul strategic al României, care este lider al unui partid parlamentar la București, poate fi folosit de cineva din R. Moldova. Scopul său este de a convinge cetățenii R. Moldova că Reunirea celor două state românești este posibilă, fiind singura șansă ca între Prut și Nistru să se instaleze securitatea și bunăstarea. Cât ține de anumite scenarii, care ar sta la baza deciziei judecătorești, fără îndoială că ele sunt luate în calcul, mai ales că Igor Dodon a și declarat că adevăratul motiv al retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu reprezintă blocarea activităților politice ale acestuia în R. Moldova.
– De ce Traian Băsescu a ales să se alăture echipei dumneavoastră, în defavoarea Partidului Liberal?
– Președintele Traian Băsescu nu s-a alăturat PUN-ului, ci el l-a creat. Partidul este un proiect creat și condus de domnul Băsescu.
„Nu am fost și nu voi fi omul lui Plahotniuc”
– Deputatul român Eugen Tomac a declarat, într-un interviu pentru TIMPUL, că Vlad Plahotniuc va demonstra prin vot, în Parlament, dacă susține sau nu Unirea. Vă adresez și dvs. aceeași întrebare: ce șanse sunt ca Partidul Democrat, care deține în prezent toată puterea în R. Moldova, să renunțe la toate avantajele de care se bucură într-un stat independent și să pună umărul la Unire?
– Eu nu am auzit că Partidul Democrat este o formațiune unionistă și nu cred că Unirea depinde de ei. Soluția la monopolul politic al PDM sunt alegerile. Dacă cetățenii vor dori Unirea, vor trimite în Parlament oameni care s-o voteze, dar nu, partide care vând iluzii.
– Fostul dumneavoastră coleg, Mihai Ghimpu, a spus, de câteva ori, că ați intrat în cârdăşie cu Plahotniuc și împreună ați pus la cale arestarea lui Chirtoacă pentru a fura electoratul liberalilor. Ce îl determină pe liderul PL să facă astfel de declarații?
– Nu vreau să comentez astfel de aberații. Vă reamintesc că eu am fost demis din funcția de ministru al Apărării de către Igor Dodon, la solicitarea lui Mihai Ghimpu și cu sprijinul PDM. După plecarea mea, Ghimpu a continuat să guverneze cu Plahotniuc. Despre arestarea lui Dorin Chirtoacă a vorbit inclusiv Vlad Filat de la tribuna Parlamentului. Nu am fost și nu voi fi omul lui Plahotniuc.
„Merită efortul să-i „ajutăm” pe socialiști”
– Ați declarat recent că sunteți gata să plătiți cheltuielile pentru ca cel puțin cei șase deputați socialiști, cetățeni ai României, să se țină de cuvânt și să renunțe la cetățenie. Pentru aceasta, fiecare din ei ar trebui să achite câte circa 600 de euro, de unde rezultă că veți scoate din buzunar 3600 de euro. Sunt bani mulți, de unde îi aveți?
– Nu e o sumă chiar atât de mare și cred că merită tot efortul să-i „ajutăm” pe socialiști să renunțe la cetățenia română. Atitudinea acestor parlamentari, care profită de cetățenia română, dar derulează acțiuni anti-românești ține mai mult de latura penală, decât de cea politică.
– Unii politicieni și analiști politici sunt de părere că PUN ar putea accede în Parlament doar dacă Anatol Șalaru ar fi dispus să plece din fruntea formațiunii, fiindcă el ar folosi Unirea doar pentru a obține capital politic. Oare de ce aceștia au rezerve în privința bunelor dvs. intenții?
– Întâi de toate, partidul este condus de Traian Băsescu. Eu sunt doar președinte executiv. Sincer, eu nu am auzit analiști și politicieni care să spună astfel de lucruri. Cred că mai degrabă sunt opinii ale unor oameni care nu au fost băgați în seamă de nimeni. Eu nu m-am ținut niciodată de funcții și, dacă partidul va considera că are nevoie de un alt lider pe dimensiunea executivă, eu voi ceda locul.
„Noțiunea de Unire a trecut de la idealism la pragmatism”
– În prezent, despre Unire se vorbește în termeni idealiști. La modul practic și realist vorbind, chiar credeți că acest proiect de Țară va fi realizat în următorii ani?
– Aveți dreptate, despre Unire s-a vorbit foarte mult în termeni idealiști și acest lucru este normal. Eu cred însă că acele timpuri au apus și odată cu lipsa oricărei perspective de aderare la UE și a falimentului statului R. Moldova, noțiunea de Unire a trecut de la idealism la pragmatism, devenind o necesitate. Mai cred, cu absolută tărie, că Unirea se va realiza mult mai repede decât se crede. Unirea are mai multe dimensiuni, dintre care cea mai importantă este cea de pe palierul dreptului internațional. Adică, Unirea trebuie să se realizeze în conformitate cu Actul de la Helsinki, care explică modul în care pot fi modificate frontierele în Europa. Conform acestui acord internațional, Reîntregirea Țării trebuie să fie votată în Parlament sau în cadrul unui referendum.
– Cine și cum o va face?
– Cred că Unirea trebuie să aibă nu numai sprijinul politicienilor, dar și al cetățenilor.
Băsescu va vorbi în Parlament despre perspectivele reunirii
– În martie 2016, spuneați că „degeaba strigă unii să nu mai vorbim, ci să facem cât mai iute Unirea. Ăștia habar nu au ce înseamnă Unire”. Dacă e așa, astăzi PUN vorbește sau face Unirea?
– O face, nu doar vorbește. PUN este primul partid racordat plenar la România, cu o parte a managementului politic în România. Președintele partidului, deocamdată doar de onoare, Traian Băsescu, va face în luna martie, în Parlamentul României, prima declarație politică ce va viza perspectiva reunirii R. Moldova cu România. Va fi startul unor acțiuni juridice și politice care se vor derula în colaborare cu România. Eu cred că nu poți vorbi la Chișinău de Unire, iar la București nimeni să nu vrea să aibă de a face cu tine. Dacă priviți actualele partide, pretins unioniste, din R. Moldova, veți observa că nimeni de la București nu vrea să aibă de a face cu ele. Nici la nivel instituțional, nici politic.
– Suntem într-un an electoral și au mai rămas luni numărate până la începerea campaniei. Care sunt sursele de finanțare a PUN și ce vă face să credeți că veți accede în Parlament?
– Sursele de finanțare ale PUN provin din cotizațiile și donațiile membrilor. Luăm în calcul doar intrarea în Parlament, în pofida tuturor manipulărilor din sondaje și a dezinformărilor, care lovesc în partidul nostru.
DA sau NU
– Regretați anumite decizii pe care le-ați luat în calitate de ministru al Transporturilor și al Apărării?
– Nu.
– Fără Traian Băsescu, PUN ar avea șanse să treacă pragul electoral?
– Da.
– Dacă veți ajunge în Parlament, veți face coaliție cu PAS și PPDA, în cazul în care și aceste formațiuni vor depăși pragul electoral?
– Da.
– Dar cu PDM?
– Nu.
– V-ați întâlnit cu Vladimir Plahotniuc, de când ați înființat PUN?
– Nu.
– Sunteți șantajabil?
– Nu.
– Dacă se va face Unirea, sunteți dispus să renunțați la politică?
– Da.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!