Anatol Țăranu: În Republica Moldova nu există identitate națională

„Republica Moldova nu posedă identitate națională, aceasta abia de se conturează. Aceasta a fost ștearsă, iar după război au fost rupte legăturile istorice. Asta încă odată vorbește în favoarea necesității de a examina la modul cel mai serios problema reintegrării în spațiul istoric și național și reconectării la spiritul național”. Declarațiile aparțin doctorului în istorie, semnatar al Declarației de Independență, Anatol Țăranu, la dezbaterea publică: „Independenția-30: Privire subiectivă asupra stării națiunii”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui Anatol Țăranu, despre statul Republica Moldova se vorbește ca despre un stat care are instituții slabe, care funcționează nesatisfăcător și care nu sunt capabile să garanteze propășirea și bunăstarea cetățenilor săi. La 30 de ani de independență, istoria țării vorbește în termeni destul de rezervați despre realizările acestui stat și a oamenilor care locuiesc în acest stat.
Acesta a dat exemplul altor foste republici sovietice care au pornit pe calea independenței, împreună cu Moldova, de la aceeași linie de start (republicile baltice), care au parcurs o cale deosebită de cea a Republicii Moldova, inclusiv din punctul de vedere al garantării drepturilor și bunăstării cetățenilor săi. De aici apare întrebarea, „de unde a apărut această diferență enormă care există dintre republicile sovietice care au pornit de la același nivel, dar au atins rezultate diferite?” Anatol Țăranu nu crede că există răspunsuri univoce la această întrebare, dar, un răspuns care este la suprafață este evident. Potrivit lui, spre deosebire de republicile baltice, unde ceea ce se numește „națiune” era o chestie închegată, existentă, cu elemente distincte, în Moldova acel lucru era lipsă și lipsește până în prezent.
integral pe IPN