Actualitate

Anatol Vidraşcu: Vom edita un volum fundamental despre anul 1812

– Domnule director, care sunt ultimele noutăţi editoriale ale instituţiei pe care o conduceţi?
– O, greu de spus, căci suntem deja într-un nou ritm de producţie. Dacă în anii buni editam câte o carte în fiecare zi, anul acesta o să apară circa 600 de titluri, cam câte două-trei în fiecare zi de lucru. Dintre noutăţile notabile aş aminti: cinci volume din cele opt preconizate ale Bibliei cu ilustraţii, redactată şi adnotată de regretatul ÎPS Bartolomeu Valerian Anania, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului. De asemenea, vom lansa „Biblia ilustrată pentru copii” în 12 volume, un curs interactiv de studiere a limbii engleze – „English today”, în 26 volume, cu CD audio şi DVD video, un curs interlingvistic de studiere a limbilor engleză, franceză, spaniolă, italiană şi germană – „Muzzi”, în 30 de volume, cu CD audio şi DVD video, „Mari compozitori” în 40 de volume, câte un volum nou în fiecare săptămână din colecţia BPT etc.

– Dirijaţi, de fapt, o întreagă industrie editorială. Cum de reuşiţi s-o faceţi?
– Noi am împărţit editura în două departamente mari, unul tipăreşte literatură pentru adulţi şi altul – „LITERA mică” – cărţi pentru copii şi adolescenţi. Am terminat pregătirile pentru Târgul de carte BOOKFEST care începe astăzi la Bucureşti.

– Cu ce vă veţi prezenta acolo?
– Cu toate cărţile din ultimii doi ani – peste 600 de titluri noi.

– În condiţiile crizei de azi, cine cumpără cărţi?
– Intelectualul care, oricât de mare ar fi criza, nu poate trăi fără carte. Şi, oricât ar părea de paradoxal, în aceşti ani de criză, vânzările noastre au crescut spectaculos. Într-un fel, aceasta se explică şi prin faptul că am început să edităm cărţi cu tiraje foarte mari – de peste 50-60 de mii şi chiar 250 de mii de exemplare, la preţuri mici.

– Rezistaţi concurenţei?
– Da. Suntem printre puţinele edituri care s-au reprofilat şi au început să editeze masiv cărţi cu tiraje foarte mari, care ne-au permis să vindem cărţi cu preţuri de trei-cinci ori mai mici decât preţurile la ediţii similare pe piaţă.

– Aţi aflat despre lansarea Grupului de iniţiativă „Anul 1812” privind împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus? O susţineţi?
– În primul rând, ideea despre anul de tristă memorie 1812 a fost vehiculată în cadrul unui grup de oameni de cultură, printre care şi distinsul dvs. director, Constantin Tănase, încă în vara anului trecut şi am sprijinit-o cu toată inima încă de atunci. Mă mir că n-am fost inclus acum în acest comitet de iniţiativă. Editura pregăteşte de mai demult un volum fundamental dedicat acestui eveniment tragic, nefast pentru români, care a rupt Moldova în două.

– Ce cuprinde acesta?
– Documente, comentarii, ilustraţii în care evenimentul să fie elucidat din cât mai multe puncte de vedere, cu rigurozitate ştiinţifică. Invităm pe toţi cei care au sugestii sau deţin documente referitoare la o eventuală carte să se adreseze editurii.

– Vă mulţumim pentru interviu. Mult succes!

SEMNEAZĂ PETIȚIA!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *