Externe

Ancheta privind pandemia din Marea Britanie, pregătită să se deschidă, în timp ce rudele victimelor se revoltă

O anchetă care investighează modul în care guvernul britanic a gestionat pandemia de coronavirus va începe marţi, 13 iunie, ancheta fiind înţepenită în controverse chiar înainte ca primul martor să fie chemat, transmite News.ro.

Preşedintele anchetei, judecătorul senior pensionat Heather Hallett, a cerut ca fostele mesaje şi carnete de notiţe de pe WhatsApp ale fostului prim-ministru Boris Johnson să fie predate, ceea ce a provocat o contestaţie legală din partea guvernului succesorului său, Rishi Sunak. Sunak, care a fost ministru de finanţe în timpul pandemiei, a negat că a încercat să blocheze materialul, în timp ce Johnson se pare că este în favoarea împărtăşirii acestuia.

Rudele victimelor Covid-19 au vizat, de asemenea, ancheta, spunând că va fi o ”farsă” dacă familiile îndoliate nu vor putea depune mărturie. Marea Britanie a suferit unul dintre cele mai grave bilanţuri ale Covid-19 din Europa, cu peste 128.500 de decese înregistrate până la jumătatea lunii iulie 2021. Prima fază a anchetei se va concentra pe rezistenţa şi pregătirea Regatului Unit în faţa urgenţei sanitare mondiale.

Instituită de Johnson în 2021, aceasta va fi împărţită în şase secţiuni şi va începe cu o declaraţie de deschidere a lui Hallett, care a supervizat anterior anchetele medicilor legişti privind cele 52 de persoane ucise în atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra. Acesta va fi urmat de un scurt film care va arăta impactul pandemiei. Primii martori care vor depune mărturie în persoană în cadrul anchetei vor fi epidemiologii Jimmy Whitworth şi Charlotte Hammer, miercuri.

Dar rudele persoanelor care au murit din cauza Covid-19 au condamnat decizia de a nu include niciuna dintre ele în prima fază a anchetei, care va dura şase săptămâni. Grupul Covid Bereaved Families for Justice propusese 20 de persoane pentru a fi luate în considerare ca martori pentru primul modul, dar a declarat că niciuna nu a fost chemată să depună mărturie.

”Fără a învăţa din experienţele membrilor noştri, cum poate ancheta să evalueze în mod corespunzător deciziile luate de cei responsabili?”, a declarat Barbara Herbert, membră a grupului, care şi-a pierdut soţul Paul din cauza Covid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *