Actualitate

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Împotriva revenirii F. Ruse au votat – Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Georgia, Lituania, Suedia, Letonia și Estonia.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova, informează AFP.

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi.

Acest vot ar urma să permită Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

Sancţionată pentru anexarea peninsulei Crimeea, delegaţia rusă la APCE s-a văzut lipsită în 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat boicotând APCE apoi, din 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei.

Dorind să obţină garanţia că nu va mai fi sancţionată, Rusia a ameninţat că va părăsi pur şi simplu organizaţia, ceea ce ar fi reprezentat o premieră şi i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.

O situaţie extremă pe care majoritatea statelor a dorit să o evite, chiar dacă ţări precum Ucraina, susţinută de statele baltice şi Marea Britanie, consideră că redeschiderea porţilor Rusiei este comparabilă cu o primă breşă în sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea.

Textul adoptat permite în mod excepţional unui stat să îşi prezinte delegaţia în cursul anului şi exclude posibilitatea de a-l priva de principalele sale drepturi de vot.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Ucrainei declară că întoarcerea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va slăbi organizația și va submina normele acesteia.

Explicația lui Năstase privind susținerea Rusiei este hilară: „Niciodată mai mult decât acum nu a fost nevoie, la nivel european, de suveranitatea majorităţii, ca formă supremă a referinţei corecte pentru construirea unui spaţiu comunitar care să garanteze securitate şi prosperitate tuturor cetăţenilor europeni.

Racordarea intereselor naţionale ale statelor reprezentate în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la dezideratul comun al construcţiei europene este esenţială şi nu poate compromite specificităţile existente pentru fiecare ţară în parte. Europa viitorului trebuie să rămână un spaţiu politic inclusiv, coerent şi articulat pe temele principale care dau conţinut viitorului continentului nostru, iar majorităţile care definesc, prin evidenţa lor, abordările principale ale evoluţiei comune trebuie respectate, ca formule axiomatice ale democraţiei de care fiecare popor are atât de mare nevoie.

Din punct de vedere geografic, istoric şi cultural Moldova este şi trebuie să rămână parte a Europei, iar această asumare sinceră şi transparentă presupune, în primul rând, o aderenţă politică fermă la deciziile care se formulează şi sunt susţinute de cele mai multe dintre democraţiile consolidate ale Europei”, a conchis deputatul pentru UNIMEDIA.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *