Actualitate

Andrei Spînu, detalii despre prețul pe care îl vom achita de la 1 octombrie „Gazpromului”: „Este important să rezistăm, să acționăm ca o țară unită”

Republica Moldova ar urma să plătească 1 050 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze de la 1 octombrie, atunci când ar trebui să fie aplicată o nouă formulă de calcul pentru costul gazelor naturale, a declarat astăzi, 29 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, relatează Ziarulnational.md.

„Asta înseamnă că R. Moldova ar urma să plătească în jur de 1 050 de dolari pentru 1 000 de metri cubi de gaze. În prezent, plătim în jur de 1 880 de dolari. Adică vom avea un preț mai bun. Ne așteptăm ca „Gazprom” să respecte contractul semnat cu „Moldovagaz”. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că „Gazprom” nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri”, a comunicat Spînu.

Totodată, el a reiterat măsurile care urmează să fie întreprinse de autorități, dacă rușii vor sista livrările.

„Ce facem? Cumpărăm păcură pentru „Termoelectrica”; creștem stocurile de gaz; întreprindem măsuri pentru reducerea consumului; întreprindem și alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern”, a punctat Spînu.

De asemenea, ministrul a subliniat că „Energocom” se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață, în scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.

Potrivit documentului, S.A. „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va creaîn termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate. Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 milioane de metri cubi de gaze.

„R. Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii R. Moldova să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”, a conchis Andrei Spînu.

Vă amintim că, în conformitate cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, S.A. „Energocom” a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 milioane de metri cubi de gaze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *