Social

Andrei Spînu: Prețul electricității pe lunile iulie și august nu va fi majorat

Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan, de pe malul stâng al Nistrului, a acceptat să încheie un contract de livrare pe două luni, iulie și august la un preț de aproape 60 de dolari MWh, ceea va permite ca prețul electricității pentru consumatorii finali să nu fie majorat, despre acest lucru a anunțat joi, 30 iunie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Cuciurgan acoperă numai 70% din necesar, restul de 30% urmând să fie achiziționat de la AtomEnergo, companie de stat din Ucraina, transmite Europa Liberă.

Recent, prim-ministra Natalia Gavrilița declara că guvernul este obligat să negociaze lunar cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, pentru a obține „prețurile cele mai bune pentru cetățeni”, și avertiza ar putea urma „o iarnă complicată, pentru că provocările continuă, războiul nu s-a încheiat”.

Menționăm că, ultima majorare a tarifelor la electricitate, cu până la 20%, a fost aprobtă de ANRE la începutul lunii iunie.

De asemenea, joi,  Moldovagaz a informat că va plăti cu 100 de dolari mai mult (980 de dolari) pe mia de metri cubi de gaze cumpărate de la Gazprom, dar nu a precizat dacă va cere și o majorare a tarifului pentru consumatorii finali, cum s-a întâmplat deja la sfârșitul lunii mai.

ANRE a acceptat atunci mărirea prețului de la 15.18 MDL/m3 la 18.61 lei, calcul bazat pe un preț mediu de achiziție de aproape 700 de dolari. Era mai puțin decît ceruse Moldovagaz, motiv pentru care Ceban avertiza că Moldovagaz va acumula, cu prețul stabilit de ANRE, pierderi de aproape 3.500 milioane de lei, ceea ce „inevitabil” va duce la noi creșteri de tarif.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *