Actualitate

Andrei Spînu sugerează Premier Energy, să majoreze prețurile la energia electrică în primăvară

„Este nevoie să așteptăm până în luna martie, pentru a trece de noua achiziție de energie electrică și abia după asta să se meargă cu noi tarife în funcție de prețul de achiziție pentru anul viitor”, a spus vicepremierul.

Argumentul principal în favoarea majorării invocat de Premier Energy este că, începând cu luna noiembrie, din cauza scumirii gazelor, producătorii de energie electrică autohtoni, Termoelectrica și CET Nord din Bălți livrează curent în rețea la un preț majorat practic de două ori. Însă distribuitorii de energie, atât RED Nord cât și Premier Energy continuă să opereze cu tarife neajustate.

Potrivit Premier Energy, din această cauză, în fiecare lună aceasta suportă piederi de 100 milioane de lei. Astfel, până în aprilie, suma pierderilor suportate de companie, deoarece cumpără energie scumpă de la producătorii autohtoni, însă o vinde ieftin consumatorilor, ar putea ajunge la 500 milioane de lei.

Alți factori invocați de Premier Energy în favoarea majorării tarifelor sunt scumpirea de două ori a energiei, produse în Ucraina dar și cursul majorat al dolarului în raport cu leul moldovenesc. În Bugetul de Stat este stabilită cotația de 18,77 lei pentru un dolar.

Andrei Spînu și-a exprimat speranța că grupul de companii Premier Energy, atât subdiviziunea de furnizare cât și cea de distribuire dar și acționarii, ar putea găsi alte soluții pentru a depăși această situație, care va dura câteva luni pentru a reveni la solcitarea de creștere a tarifului începând cu luna aprilie. Atunci se încheie și sezonul de încălzire și scumpirea electricității va fi mai suportabilă pentru populație.

Tot din 1 aprilie, va fi încheiat un nou acord de achiziționare a energiei electrice de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care deja și-a făcut publice intențiile de a scumpi de două ori energia livrată furnizorilor de pe malul drept.

Dacă nu se va reuși amânarea majorării tarifelor, Spînu spune că vor fi oferite compensații consumatorilor, similare cu cele oferite pentru consumul de gaz.

Sursa: anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *