Cultură

Andrei Vartic, omagiat la Manastirea Diaconesti

Recent, la Manastirea Diaconesti din judetul Bacau, a avut loc comemorarea a 40 de zile de la plecarea spre cele vesnice a patriotului si intelectualului basarabean Andrei Vartic. La eveniment a participat o delegatie numeroasa din Chisinau si din regiunea Cernauti. Alaturi de fiul lui Andrei Vartic printre invitati s-au aflat Constantin Rusanovschi, presedintele Filialei Onesti a Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina”, si Viorel Cucu, directorul Editurii „Vicovia”.

Dupa savarsirea slujbei religioase de catre parintele duhovnic Amfilohie, in minunatul cadru natural al manastirii a fost elogiata personalitatea lui Andrei Vartic. De-a lungul vietii sale, el a efectuat cercetari in domeniul civilizatiei dacice, a fondat Teatrul Poetic la Filarmonica din Chisinau, a propus crearea Frontului Popular din Moldova (in 1988) si a fost deputat in primul parlament al R. Moldova.

„Andrei Vartic este un fiu spiritual al Bacaului, care i-a editat cartile. Este omagiat alaturi de basarabeni de frunte ca Alecu Russo, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Ion Aldea-Teodorovici. A fost unul din cei mai profunzi filosofi ortodocsi si in aceasta sihastrie sufletul sau se simte ca acasa”, a spus Nicolae Dabija. In aceeasi ordine de idei a vorbit si ziaristul Vlad Pohila, care il considera pe Andrei Vartic „un port-drapel al romanismului”. „Regretata personalitate nu s-a coborat mai bine de 20 de ani de pe baricade”, a mentionat Vasile Soimaru. „Vartic a ars ca o faclie intru adevar, dreptate si romanism – acesta fiind sensul vietii sale”, a afirmat actrita Ninela Caranfil. „Cu gandul la neam si la Dumnezeu, la dorul de a nu se stinge memoria neamului, deschizator de drumuri, el a mentinut o stare de constiinta in popor, o scanteie ce poate starni un incendiu. In aceasta zi, el s-a intalnit cu ceata de sfinti, jertfa fiind singura posibilitate de a duce mai departe viata”, a remarcat parintele Amfilohie. Cu titlul de omagiu, a fost prezentat volumul lui Andrei Vartic „Codul de la Voronet”, tiparit la Editura „Vicovia” din Bacau. „Lucrarea – in care autorul a analizat tipologia icoanei „Cina cea de taina” de la Voronet” – este o punte spre Dumnezeu, spre lumea contemporana cu dacii, cu epoca lui Stefan cel Mare si cu a ciobanului din „Miorita”, a observat profesorul Ioan Neacsu.

Ion Vartic, fiul lui Andrei Vartic, si-a propus sa puna in valoare scrierile ramase ca mostenire de la tatal sau. Evenimentul de la Manastirea Diaconesti le-a insuflat tuturor dorinta de lupta pentru identitatea nationala. Iar peste linistea codrilor din jur au rasunat cantece de neam, interpretate de grupul „Haiducii”, si in ritmul lor s-a facut auzit ecoul durerii despartirii hotarelor si a unirii prin cantec…

Ion Moraru,
pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *