Guvern

Angajaților Colegiului Național de Viticultură și Vinificație le-a ajuns cuțitul la os

Nici în prezent starea de lucruri nu arată mai bine. O parte din angajați sunt revoltați că nu au primit salariile de câteva luni, iar unii specialiști cu o bogată experiență de muncă susțin că au fost dați afară sau obligați să se concedieze.

Colegiul Național de Viticultură și Vinificație amplasat în imediata apropiere de capitală este o întreprindere de stat care cuprinde gospodăria agricolă, combinatul de vin și colegiul propriu-zis unde sunt pregătiți specialiști în domeniul viticulturii, vinificației și horticulturii. Instituția de învățământ a fost creată încă în anul 1842, fiind cea mai veche școală specializată din Republica Moldova. S-ar părea că plantațiile acesteia ar trebui să fie bine îngrijite și un model pentru fermieri, dar o simplă vizită în podgoriile și livezile colegiului nu creează o impresie tocmai bună. Mai mult decât atât, 14 angajați ai gospodăriei agricole au adresat un apel către prim-ministrul Iurie Leancă și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov cerând demiterea actualului director Alexandru Covrig care ar fi adus colegiul într-o stare deplorabilă. Guvernul nu a reacționat deocamdată la acest apel.

Primul salariu a fost dat în septembrie

Cea mai mare problemă cu care se confruntă angajații gospodăriei agricole sunt restanțele la salariu. Ei mărturisesc faptul că în acest an prima remunerare au primit-o abia în ajunul Hramului din Stăuceni, marcat pe 21 septembrie. Până atunci însă au primit avans câte o mie de lei în ianuarie și de Paștele Blajinilor. Unii muncitori trebuie să primească restanțe salariale de câteva zeci de mii de lei. „Lumea se teme să spună ceva pentru că directorul îi dă afară. Tare mulți lucrători au plecat pentru că nu au cu ce își întreține familiile”, a declarat una din angajate. Un alt coleg de-al ei susține că întârzieri la salarii de 4-5 luni au fost și înainte. „Au fost conducători de la comuniști, de la pediști, iată acum este omul lui Filat, domnul Covrig. Întârzieri la salariu sunt de mult. E slută treaba complet. Nu-s bani, utilajul este vechi, terenurile nu-s îngrijite pentru că nu-s oameni”. De la întreprindere au plecat angajați care lucraseră peste zece ani. Printre motivele invocate de ei sunt condițiile de lucru și atitudinea conducerii. „Trebuia să plec pentru că nu se plătea impozitul la fondul social și nu mi se luau în considerare anii de lucru pentru pensie”, a declarat unul din foștii angajați. Precizăm că nu am indicat numele celor intervievați pentru a nu le crea probleme la locul de muncă.

„Degrabă o să rămână numai Covrig acolo”

Surse din interiorul colegiului ne-au comunicat că în ultimii doi ani și jumătate au fost schimbați patru contabili-șefi și trei contabili-șefi adjuncți. În afară de aceasta au plecat ori au fost obligați să plece mai mulți specialiști din conducerea instituției. „M-am judecat de câteva ori, întotdeauna am câștigat și am fost repus în funcție, dar m-am săturat de prostiile lui. El o să ducă gospodăria asta la nimic. Degrabă o să rămână numai Covrig acolo”, crede Ion Zubco, fostul inginer-șef al întreprinderii.

Ca replică, Alexandru Covrig consideră că cei nemulțumiți sunt „un șir de plângăreți care au adus instituția la sapă de lemn”. El susține că a moștenit restanțele la salariu de la conducerea precedentă și că ar fi achitat 80% din acestea.

Directorul adjunct a fost concediat, suspendat din funcție, apoi iarăși concediat

Anul acesta s-a produs un alt conflict în cadrul instituției. Directorul adjunct al CNVV, Ion Ciorna a fost concediat în aceeași zi, pe 29 ianuarie, cu soția sa, Galina Ciorna, șefă de lucru educativ și profesoară de limba română. Motivele invocate ar fi fost niște sancțiuni disciplinare aplicate anul trecut. În iulie 2014, Judecătoria Râșcani a considerat această concediere ilegală și l-a repus în funcție. Însă la scurt timp, administrația a sesizat poliția care i-a intentat un dosar penal pentru faptul că în 2010, Ion Ciorna a prelungit neîntemeiat două carnete de student unor foști absolvenți care ar fi plecat pe baza lor la muncă peste hotare. Dosarul a fost transferat ulterior la procuratură. „Nu știu cu ce scop și-au prelungit carnetele acei absolvenți. A fost o neglijență a mea, dar știam că au o valoarea mai curând simbolică. Când am discutat cu procurorul el a spus că probabil secretara și eu voi avea o amendă administrativă pentru neglijență”, spune Ion Ciorna. Din cauza anchetei, directorul adjunct a fost suspendat din nou din funcție, iar când a revenit la muncă pe 22 septembrie s-a pomenit cu o nouă decizie de concediere, fără ca membrii comitetului sindical să fie consultați. Ion Ciorna consideră că unul din motivele pentru care a fost dat afară este faptul că el intenționează să reformeze colegiul din întreprindere de stat în instituție de învățământ. „Cineva vrea să aducă în stare falimentară colegiul, după care să-l cumpere cu bănuți, pentru că are terenuri foarte valoroase”, presupune Ion Ciorna. El a sesizat deja Procuratura Generală acuzându-l pe Covrig de abuz de putere și hărțuire.

Solicitat să comenteze acuzațiile, directorul CNVV, Alexandru Covrig spune că nu are nicio vină și că totul este argumentat.

În altă ordine de idei, Alexandru Covrig ne-a anunțat că a inițiat un proiect investițional care ar prevede o colaborare cu guvernul Austriei pentru restructurarea și renovarea CNVV ca să formze aici „un centru de excelență”. Cât privește starea neîngrijită a unor livezi ale colegiului aflate chiar lângă Chișinău, directorul a explicat că un grup de lucru format la Ministerul Agriculturii a luat decizia de a nu le mai lucra. „Și dacă o livadă nu a fost lucrată, este pentru că așa s-a luat o hotărâre din partea grupului de lucru. Anul trecut erau probleme cu piața de desfacere pentru mere și livada respectivă generează doar cheltuieli. S-a făcut o analiză pentru ultimi cinci ani și s-a luat o hotărâre de a o nu mai lucra în continuare”, a declarat directorul CNVV.

Precizăm că Alexandru Covrig a ajuns la conducerea CNVV prin concurs în martie 2012. Este absolvent al CNVV și anterior a lucrat ca tehnolog-șef la întreprinderi din Hârjauca, Strășeni, Sadova și Pitușca.

În prezent, CNVV are datorii de 40,7 milioane de lei, dintre care:
11,7 milioane lei la Bugetul de Stat
14,7 milioane lei la Fondul de Asigurări
2,9 milioane lei datorii salariale
14,4 milioane față de agenți economici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *