Apariţia sistemelor HIMARS are un impact devastator asupra viitoarelor ofensive ruseşti. Belarusul nu poate ataca Ucraina
Belarusul poate forma doar 12 grupuri tactice de batalion, ceea ce reprezintă un număr foarte mic de trupe şi care nu ar fi decisive pentru un atac care ar ameninţă cu adevărat Ucraina. În acelaşi timp, Lukaşenko are mare nevoie de armată pentru a sprijini regimul.
Loviturile reuşite ale HIMARS asupra depozitelor şi posturilor de comandă ruseşti au semănat frica. În spaţiul informaţional al Federaţiei Ruse, au început să apară opinii în care este exprimată teama de eşec în războiul împotriva Ucrainei, arată Institutul pentru Studiul Războiului .
Analiştii ISW notează că mass-media rusă a numit apariţia instalaţiilor HIMARS în Ucraina un punct de cotitură în război. Există rapoarte că loviturile asupra depozitelor ruseşti, nodurilor de comunicaţii şi bazelor din spate au un impact devastator şi posibil ireversibil asupra viitoarelor ofensive ruseşti.
În acest sens, invadatorii trebuie să recurgă la diverse tactici de a se ascunde de HIMARS, inclusiv camuflaj şi schimbare constantă a locaţiei. Aceste măsuri îi împiedică pe ocupanţii ruşi să efectueze focuri masive de artilerie.
Pe 23 iulie, Forţele Armate ale Ucrainei au lovit „cu precizie chirurgicală” podul Daryiv din Inguleţ din regiunea Herson. Înainte de aceasta, pe 19 iulie, armata ucraineană a lovit podul Antoniv din Hersonul ocupat, care leagă oraşul de malul stâng al Niprului.
La rândul său, Serhii Khlan, adjunct al Consiliului Regional Herson şi consilier al şefului Administraţiei Militare Regionale, a declarat că punctul de cotitură de pe front în regiunea Herson a sosit deja . Forţele armate ale Ucrainei au preluat iniţiativa şi au început deschis acţiuni contraofensive.
Un expert militar a evaluat probabilitatea unui atac al Belarusului asupra Ucrainei
George Varos, analist la Institutul American pentru Studiul Războiului, a evaluat probabilitatea unui atac al Belarusului asupra Ucrainei. Maximul pe care Oleksandr Lukaşenko îl poate trimite la război este de 12 grupuri tactice de batalion.
„Belarus are şase brigăzi de manevră. Oricare dintre ele pot forma două grupuri tactice de batalion. Aceasta înseamnă că, teoretic, Belarus poate forma doar 12 grupuri tactice de batalion, ceea ce reprezintă un număr foarte mic de trupe şi care nu ar fi decisive pentru un atac care ar ameninţă cu adevărat Ucraina”, a spus Varos.
În acelaşi timp, el a subliniat că Lukaşenko are mare nevoie de armata din Belarus pentru a sprijini regimul. Potrivit analistului, ocupanţii ar putea încerca să combine forţele belaruse şi ruse pentru sabotaj.
“Important, desfăşurarea rusă a tuturor acestor grupuri tactice de batalion în Belarus în februarie nu a fost deosebit de eficientă. Toate aceste unităţi diferite erau necoordonate, nu a existat o structură de comandă coerentă”, a concluzionat expertul.
Ministrul adjunct al Afacerilor Interne Yevhen Yenin a declarat că Ucraina se pregăteşte pentru scenariile cele mai defavorabile privind participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, în ciuda faptului că Lukaşenko evită încă o implicare şi mai mare în ostilităţile împotriva Ucrainei, rolul Belarusului poate deveni mai activ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!