APE: Rusia a înaintat propuneri pentru normalizarea activităţii în formatul 5+2
Propunerile sunt adresate autorităţilor moldoveneşti, administraţiei de la Tiraspol, observatorilor şi mediatorilor în formatul 5+2. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE),Victor Chirilă în cadrul unui Club de presă la IPN.
Potrivit expertului, ultima dată negocierile în formatul 5+2 au fost suspendate în anul 2014, ca urmare a nemulţumirii Federaţiei Ruse şi a administraţiei de la Tiraspol faţă de eficienţa acestui format. „Iată că după doi ani, Federaţia Rusă consideră că această pauză a durat prea mult şi este timpul ca acest format să fie relansat, dar nu înainte ca anumite condiţii să fie îndeplinite de Chişinău şi Tiraspol”, a spus Victor Chirilă.
Potrivit lui, partea rusă propune ca autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol să elaboreze un document care să conţină garanţii de implementare a acelor acorduri care vor fi convenite în formatul 5+2. „De asemenea, partea rusă propune ca Tiraspolul şi Chişinăul să-şi asume următoarele obligaţii: să evite acţiuni care ar putea deteriora situaţia ambelor părţi în domeniul economic şi social, să faciliteze întâlnirile regulate ale grupurilor de lucru dintre Tiraspol şi Chişinău, iar acestea să aibă putere suficientă pentru a soluţiona subiecte importante de pe agenda comună”, a afirmat expertul.
Totodată, partea rusă consideră că este necesară normalizarea situaţiei în domeniul investigărilor penale care vizează atât reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol, cât şi ai autorităţilor de la Chişinău. „Aici partea rusă propune ca Chişinăul şi Tiraspolul să efectueze un schimb de liste ale acelor persoane care sunt vizate de investigaţii penale. De asemenea, să fie anunţat un moratoriu cu privire la iniţierea unei investigaţii penale de ambele părţi şi să instruiască grupul de lucru pe aceste subiecte să elaboreze o soluţie de compromis”, a afirmat Victor Chirilă.
Totodată, expertul a declarat că aceste garanţii pe care Rusia le solicită au menirea să evite deteriorarea status quo-ului în regiune. „Rusia vede foarte clar că influenţa economică a Uniunii Europene creşte. Regiunea transnistreană, volens-nolens, este nevoită să facă parte din aceleaşi procese de integrare, regionalizare, dezvoltare a comerţului din regiune sub egida Uniunii Europene”, a afirmat Victor Chirilă.
Expertul a declarat că Federaţia Rusă este interesată să-şi menţină şi să-şi consolideze influenţa nu doar în regiunea transnistreană, ci, prin aceasta, să ţină în şah anumite acţiuni ale autorităţilor centrale ale Chişinăului vizavi de Tiraspol.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!