Politică

APEL către clasa politică din Republica Moldova

„Avem nevoie de o ţară – parte a marii familii europene”

Având în vedere ultimele evenimente politice din Republica Moldova, care au marcat începutul anului 2013, precum şi pericolul escaladării confruntărilor politice şi a extinderii undei de şoc a acestora asupra întregii societăţi, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a decis să lanseze public prezentul Apel.

De aproape două luni, societatea din Republica Moldova a devenit ostatica dezbaterilor şi confruntărilor politice la vârf. Este o situaţie care comportă pericole evidente, dacă luăm în considerare importanţa perioadei pentru parcursul european al statului nostru, dar şi încrederea tot mai redusă (conform sondajelor) a societăţii faţă de clasa politică. Obiectivul integrării europene, promovat intens în ultimii trei ani de Alianţa partidelor de orientare europeană, aflate la guvernare, riscă să fie subminat de neînţelegerile mărunte şi lipsa de încredere care domină dialogul politic. Treptat, aceste dispute păguboase au pus stăpânire pe discursul public, iar subiectele vitale procesului de dezvoltare şi modernizare a statului au fost trecute pe al doilea plan.

Anul 2013 este un an decisiv pentru ralierea noastră la principiile democraţiei europene şi integrarea ulterioară în Uniunea Europeană. Semnarea unui acord plenar de asociere în UE marchează trecerea relaţiilor moldo-comunitare la o nouă etapă de dezvoltare. Calitatea de membru al familiei europene nu înseamnă doar beneficii politice şi economice, dar – înainte de toate – aderenţa la un spaţiu bazat pe principiile statului de drept, drepturi şi libertăţi fundamentale garantate, instituţii în serviciul exclusiv al cetăţeanului şi o societate civilă pro-activă. Altfel spus, aderarea la UE înseamnă Dreptate, Libertate şi Bunăstare pentru fiecare cetăţean.

Noi, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, beneficiem deja de avantajele spaţiului european al cunoaşterii. Faptul că republica noastră a devenit, de la 1 ianuarie 2012, stat asociat la Programul Comunitar PC7 pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică – statut care ne oferă drepturi similare celor din statele membre UE – a permis comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova să beneficieze de cea de-a cincea libertate europeană – libertatea circulaţiei cunoştinţelor. Prin aceasta am reuşit să atragem expertiza europeană în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Moldova, contribuind, în acelaşi timp, la identificarea soluţiilor pentru provocările paneuropene.

Astăzi, mai mult decât oricând, eforturile instituţiilor guvernamentale trebuie orientate spre realizarea plenară a reformelor de pe agenda europeană. Capacităţile creative ale partidelor politice pot fi deosebit de utile în acţiuni de lobby la nivel extern, menite să consolideze relaţiile RM cu UE, dar şi în organizarea de campanii naţionale de informare a populaţiei privind beneficiile integrării europene. Actorii politici trebuie să conştientizeze că politica eficientă, înţeleaptă presupune şi arta compromisului, ceea ce înseamnă jertfirea ambiţiilor de partid în numele realizării interesului naţional, a unei cauze istorice.

În contextul celor expuse mai sus, considerăm necesare următoarele acţiuni:

– Stoparea imediată a luptelor politice, a acuzaţiilor publice reciproce şi accederea la un proces eficient de dialog. Clasa politică este obligată să dea dovadă de un grad înalt de cultură politică în vederea identificării consensului pentru realizarea plenară a interesului naţional pro-european;
Fundamentarea activităţii alianţei de guvernare în baza unei liste a reformelor ce urmează a fi realizate în vederea avansării parcursului european al statului nostru. Crearea consiliilor consultative cu participarea comunităţii ştiinţifice, a societăţii civile şi a actorilor interesaţi pentru monitorizarea evoluţiilor pe fiecare domeniu în parte;

– Neadmiterea extrapolării dezbaterilor politice în cadrul altor instituţii de stat, decât organul legislativ;
Păstrarea funcţionalităţii instituţiilor guvernamentale şi realizarea de către acestea a prevederilor programului de guvernare asumat;
Canalizarea concurenţei dintre componentele AIE spre realizarea obiectivelor fixate în programul de guvernare pe domeniile sectoriale de care sunt responsabile;

– Evitarea numirii în funcţiile publice conform principiului apartenenţei politice, dacă acest lucru este în detrimentul principiului meritocraţiei;
Depunerea eforturilor de către întreaga clasă politică pentru a nu admite antagonizarea societăţii şi tensionarea social-politică din Republica Moldova, pacea, liniştea şi armonia socială fiind chezăşia succesului pe drumul european.
Solicităm ca preşedintele Republica Moldova în calitate de garant al Constituţiei, să-şi asume misiunea de a convoca partidele parlamentare în vederea desfăşurării unor consultări pentru depăşirea crizei politice.
Îndemnăm clasa politică din Republica Moldova să se pătrundă de importanţa misiunii ce-i revine şi de şansa istorică ce ni se oferă în anul 2013, şansă pe care poporul nostru a aşteptat-o sute de ani pentru a reveni acasă, în familia ţărilor europene de unde a fost rupt fără voia lui. De Dumneavoastră, stimaţi politicieni şi oameni de stat, depinde dacă vă va rămâne numele înscris cu litere de aur în Istoria Neamului sau în alt mod.
Reamintim în încheiere un dicton al unui om politic înţelept, care poate sluji drept far călăuzitor: „Un om politic se gândeşte la electorat, un om de stat se gândeşte la Istorie şi destinele Patriei!”.

Chişinău, 25 februarie 2013

Membrii Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică:
Acad. Gheorghe Duca, acad.Ion Ababii, acad. Ion Bostan, acad. Grigore Belostecinic, acad. Ion Tighineanu, acad. Gheorghe Rusnac, acad. Boris Gaina, acad. Stanislav Gropa, acad.Gheorghe Tabarna, acad. Valeriu Canţer, acad. Leonid Culiuc, m.c. Ion Guceac, m.c.Mariana Slapac, m.c.Viorel Prisacari,
dr. hab. Irina Condrea, dr. hab. Ana-Maria Plămădeală, dr. Alexandru Roşca
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *