Șeful agenției ucrainene pentru energie nucleară Energoatom, Petro Kotin, a declarat că armata țării sale înțelege că va trebui să ocolească centrala nucleară Zaporojie atunci când va lansa mult așteptata contraofensivă, pentru a evita deteriorarea instalației, relatează CNN.
„Există o responsabilitate pe care o au de a păstra integritatea (centralei), chiar dacă este ocupată de ruși”, a declarat el pentru Sam Kiley de la CNN în timpul unui interviu la Kiev. „Acest lucru este complet înțeles de toată lumea, de militarii noștri”.
Kotin a continuat explicând că Ucraina ar putea să recucerească centrala nucleară (NPP) fără a folosi forța, pur și simplu prin tăierea liniilor de aprovizionare ale instalației.
„Nu este necesar [să se folosească forța]. Este nevoie doar de tăierea legăturii dintre centrala nucleară Zaporojie și Crimeea. Ceea ce este necesar de făcut este doar să recuperezi Melitopolul și apoi tu această comunicare între ruși [de la centrala nucleară] și lanțul de aprovizionare și liniile de aprovizionare de unde ei pot ieși efectiv”, a spus el.
„Ei vor fi înconjurați de forțele ucrainene și singurul drum de ieșire în Crimeea va fi capturat de noi. Asta înseamnă că vor avea doar două opțiuni, fie să se predea, fie să iasă pur și simplu de acolo”, a adăugat el.
Kotin a continuat spunând că forțele ruse au evacuat în ultimele zece zile oameni din orașul vecin Enerhodar, adăugând că ar putea evacua și o parte din personalul uzinei.
El a explicat că sunt necesare „cel puțin cinci” schimburi rotative de personal pentru a opera centrala.
Kotin a descris situația ca fiind „critică”, dar a spus că pericolul unui dezastru major rămâne „destul de scăzut”.
„Ei [rușii] sunt nebuni, dar nu suficient de nebuni. Ei încă mai au lucrători nucleari de la Rosatom (agenția nucleară rusă), care sunt operatori de centrale nucleare și, din punct de vedere tehnic, acești oameni înțeleg riscurile”, a adăugat el.
„Există o mulțime de militari (soldați), mii, care nu înțeleg riscurile.”
Context: Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este deținută de forțele rusești, dar este operată în mare parte de o forță de muncă ucraineană. Autoritățile numite de Rusia nu au permis lucrătorilor ucraineni ai centralei să evacueze regiunea împreună cu familiile lor.
În timp ce perspectiva contraofensivei ucrainene în regiune se profilează, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat luni că este îngrijorat de „riscurile foarte reale de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă centrala”.
„Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele sale asociate pentru populație și mediu”, a avertizat Grossi.