Ultima oră

ASCOM va construi un dig în Sudan

Armata sudaneză de sud a reuşit să recupereze Boma, în urma unei confruntări cu rebelii conduşi de David Yau Yau, care a preluat controlul asupra oraşului la începutul lunii.

Într-un interviu telefonic pentru Sudan Tribune care a avut loc sâmbătă, comisarul regiunii Twic-ului de Est, Dau Akoi a declarat că compania abia a început lucrările de reparaţie a digului care uneşte cele două regiuni, Borul din Jale şi Twic-ul de Est.

„Noi suntem bucuroşi că digul nostru e reparat de către ASCOM. Comunitatea era îngrijorată din cauza inundaţiilor, pentru că nivelul apei era ridicat în timpul sezonului uscat», a spus Akoi.

Firma cu sediul la Chişinău repară acum cinci dintre cele mai afectate porţiuni ale digului, printre care şi o parte unde curenţii de apă au cauzat, anul trecut, moartea unei persoane în Nyuak.

Conform comisarului, ASCOM va prelungi digul cu lungimea de 27 km, cu încă 7 km spre graniţa dintre Warnyol cu Duk.

Înălţimea digului va fi ridicată cu 1,8 m de la Jale spre Warnyol pentru a preveni inundaţiile, grosimea acestuia comisarul a omis să o menţioneze. El a mai declarat că fermierii au plantat diferite seminţe, încrezători că nu vor mai fi inundaţii.

În Maar şi Paliau din sudul Twi-ului de Est au căzut puţine precipitaţii şi oamenii a trebuit să amâne cultivarea, în timp ce populaţia din nord a avut suficientă ploaie şi au plantat culturile încă de la începutul lui mai.

Comisarul a mai declarat că unele porţiuni ale digului au fost intenţionat deteriorate de către persoanele care nu aveau suficientă apă în timpul secetei, aceste acţiuni fiind catalogate drept «periculoase pentru regiune».

„Oamenii trebuie să cumpere generatoare mici ca să poată pompa apa în timpul sezonului uscat, în loc să distrugă digul», afirmă Akoi, urgentând revenirea muncitorilor din Twic-ul de Est care lucează în alte părţi ale Sudanului de Sud ca să ajute ceilaţi cetăţeni să achiziţioneze maşinăriile necesare.

Grupul ASCOM este cea mai mare companie din industria petrolieră şi a gazelor în Moldova, cu operaţiuni comerciale în Kazakhstan, Turkmenistan şi Sudanul de Sud. Cu Sudanul de Sud a semnat şi un acord de partajare a producţiei, urmat de acordul de pace din 2005, care a pus capăt unui conflict din acest stat.

via ZDG.MD citând Sudan Tribune
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *