Social

Atelierul de confecționare a mărțișoarelor promovează valorile naționale

Organizatorii atelierului au invitat școli, grădinițe, meșteri populari pentru a participa la crearea mărțișoarelor tradiționale și apropierea de valorile tradiţionale autentice. MNEIN, în calitate de liant între comunitate și patrimoniul cultural, și-a pus ca scop redescoperirea acestora de către societate.

„Noi nu suntem meșteri populari, dar încercăm să perpetuăm această tradiție ca muzeografi, care au misiunea de a promova toate valorile naționale. Anul acesta ne-am propus să organizăm atelierul de confecționare a mărțișoarelor conform tradițiilor, pentru că astăzi pe piață se vând foarte multe kitsch-uri făcute din masă plastică, cu diferite elemente străine culturii tradiționale, mărțișorul tradițional este în formă de ciucure, dintr-un fir de ață albă și roșie. Înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial, mărțișorul se purta ca brățară sau la gât (colier), abia după război, lumea a început să-l poarte la piept”, explică Elena Gumene, șefă Secție relații cu publicul.

În cadrul muzeului s-au mai confecționat mărțișoare, dar este prima dată când atelierul este deschis pentru toți doritorii de a fi inițiați în creație. „Am învățat câteva tehnici și dorim să arătăm oamenilor cum arată mărțișorul veridic. Este o tradiție frumoasă și are semnificația de protector al familiei și al casei”, povestește Tatiana Tihmanovschi, directoare programe cultural-educative.

Materialele necesare pentru confecționarea mărțișoarelor au fost procurate din banii donați de către vizitatorii muzeului. Ele vor fi dăruite celor care vor participa la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor-2013”, care se va desfășura în perioada 1-10 martie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *