Au încercat să distrugă clopotul Catedralei
Pe 11 septembrie, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor a descoperit cu surprindere un clopot vandalizt pe un şantier de pe strada Petru Rareş 62. Obiectul nu este unul obişnuit. Clopotul datează din anul 1838, cântăreşte trei tone şi conform inscripţiilor slavone de pe el, a fost turnat dintr-un aliaj de bronz obţinut din topirea tunurilor turceşti. Cum a ajuns acest obiect într-un loc atât de îndepărtat de biserică nu se ştie, cert însă este că masivul clopot a fost adus în acel loc ca să fie distrus. Ulterior, s-a constatat că vestigiul bisericesc nu este altceva decât clopotul ce a sunat până în 1962 în faţa Catedralei, până când regimul comunist a aruncat în aer Clopotniţa. În pofida exploziei, clopotul a rămas aproape întreg, dar şi-a pierdut sonoritatea de altădată.
Mitropolia Moldovei a decis destrugerea lui pentru a face cinci clopote mai mici, fără să se consulte cu vreo instituţie de stat. "Tentativa Mitropoliei de a-l distruge este o crimă", consideră directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă. El a declarat pentru TIMPUL că nici poliţia nu a procedat corect, deoarece nu a sechestrat clopotul, ci l-a lăsat Mitropoliei care l-a şi dus "undeva" în satul Vatra.
Reprezentanţii Ministerului Culturii s-au întâlnit astăzi cu clopotarul Catedralei, Denis Latâşev. Acesta a prezentat o scrisoare prin care Mitropolia informează că nu vor distruge clopotul.
"Acest obiect nu are preţ pentru că face parte din patrimoniul cultural al ţării. Cel mai bine ar fi ca clopotul să fie restaurat şi pus în valoare în forma lui autentică", a spus Ion Ştefăniţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!