Economie

Au renunțat la salarii de mii de euro în străinătate pentru a-și lansa afaceri acasă

Pentru a fi eligibil la acest program trebuie să fii cetăţean al R. Moldova și lucrător migrant sau rudă de gradul I – beneficiar de remitenţe. Evident, trebuie să intenţionezi să lansezi o afacere proprie aici sau să dezvolți una deja existentă. Pe lângă aceasta trebuie să dispui de capital propriu, provenit din remitenţe şi să poți confirma prin prezentarea documentelor justificative, provenienţa mijloacelor financiare. În cei câțiva ani de existență a programului, deja sute de oameni au beneficiat de aceste fonduri și acum își administrează propriile afaceri.

„Mereu am dorit să fiu propriul meu șef”

Unul dintre beneficiarii Programului PARE 1+1 este Oleg Filipașco din Chișinău. Bărbatul a muncit 14 ani în Irlanda, iar 9 dintre ei a fost director al unei rețele de magazine. Acum trei ani, moldoveanul a revenit în R. Moldova și a decis să-și inițieze propria afacere. „Mereu am dorit să fiu propriul meu șef! Nu vreau să depind de cineva și de aceea am ales să fac acest pas important. Pe lângă toate sunt și un mare patriot și, chiar dacă am fost atât de mult timp peste hotare, în toată această perioadă eram cu sufletul în Moldova”, recunoaște interlocutorul meu. În Irlanda bărbatul avea un serviciu bine plătit, unde primea chiar și peste 50 de mii de euro pe an. Pe lângă toate acestea, el are și pașaport irlandez.


Oleg Filipașco, antreprenor

În 2013, el a aplicat la PARE 1+1 cu ideea de a pune pe picioare o afacere în domeniul producerii mobilei. O particularitate inedită a fost faptul că urma să facă și mobilă pentru persoanele cu dizabilități. „În Irlanda am interacționat cu asemenea oameni și, prin urmare, cunoșteam nevoile și problemele cu care se confruntă. De mult îmi doream să fac ceva pentru ei și în țara noastră”, povestește moldoveanul.

„Peste tot este cumătrism și nănășism”

Tot în 2013, prin intermediul programului, Oleg a obținut un grant de 200 mii de lei, iar împreună cu un partener de afaceri a mai investit încă circa 650 de mii de lei și au reușit să deschidă fabrica de mobilă. Investiția totală se ridică la aproape un milion de lei. El zice că „de la aplicarea la program și până am lansat afacerea propriu-zisă au trecut doar două luni. Am început cu 9 angajați, iar acum suntem deja în jur de 30 de persoane”. Printre acestea este și o persoană cu deficiențe de vorbire, dar care în schimb „are mâini de aur”, după cum se exprimă unul dintre angajatori.

Una dintre dificultățile pe care le întâmpină omul de afaceri este „mentalitatea poporului moldovenesc”. „E greu să înțeleg, le dau banii la timp, condițiile de muncă sunt bune, salariul poate ajunge și până la 8-10 mii de lei, dar angajații oricum stau la fiecare pas cu țigara în mână și nu prea vor să muncească”, se plânge Oleg Filipașco. O altă problemă pe care dânsul a remarcat-o este birocrația din R. Moldova. El recunoaște că în cei 14 ani, cât a muncit în Irlanda, nu a avut de afacere cu atât de multe documente, câte a întâlnit în cei doi ani de activitate aici. „La 11 au ședință, la 12 au masa, iar la 13 sunt deja plecați. E foarte greu să activezi în asemenea condiții. Pe lângă asta, peste tot este cumătrism și nănășism”, punctează interlocutorul meu. El recunoaște că ar putea reveni oricând în Irlanda, însă oricum va depune toate eforturile pentru a putea schimba lucrurile și mentalitatea la el acasă. Zilnic privește știrile și speră că se va schimba ceva.

„Au reușit alții, o să reușim și noi”

Programul PARE 1+1 se desfășoară în 4 componente: informare şi comunicare, instruire şi suport antreprenorial, finanţarea afacerilor (suma maximă este de 200 mii de lei), monitorizare post-finanţare şi, în final, evaluarea programului.

O altă persoană care și-a lansat propria afacere prin intermediul aceluiași program este Aurelia Lelica. Femeia a lucrat aproape 10 ani în Italia, iar cu trei ani în urmă a revenit acasă și împreună cu soțul au construit câteva sere în care cultivă flori și răsad. „Am văzut c-au reușit alții și ne-am gândit că o să reușim și noi. Am fost la cursurile organizate în cadrul programului, unde am înțeles ce înseamnă să ai o afacere în R. Moldova și după aceea ne-am apucat de treabă”, povestește moldoveanca.

Investiția totală a fost de aproape un milion de lei, iar grantul oferit de PARE a constituit a cincea parte – 200 de mii de lei. Serele familiei Lelica se află în localitatea Sociteni, Ialoveni. Materialul semincer pentru răsad îl importă din Grecia și Italia. Producția este comercializată pe teritoriul țării noastre. „Noi am dori să extindem afacerea, dar în condițiile economice actuale e cam dificil. În R. Moldovaa există riscuri în orice ai face. Atmosfera nu este cea mai benefică”, recunoaște Aurelia Lelica. Cu toate acestea, femeia exclude ideea să plece iarăși peste hotare și ne-a dat asigurări că va depune toate eforturile ca să-și dezvolte afacerea.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului R. Moldova din 18 decembrie 2015, Programul PARE 1+1 a fost prelungit până în anul 2018. Tot atunci ODIMM a anunțat relansarea înscrierii pentru o nouă etapă de aplicații.

Pentru înregistrarea la Programul PARE 1+1 solicitantul trebuie să prezinte un dosar care va conține următoarele documente:
– copia buletinului de identitate al solicitantului;
– copia documentelor care identifică legătura de rudenie dintre migrant şi solicitantul de Program: buletin de identitate, certificat de căsătorie, certificat de naştere (după caz).
– contractul de muncă din străinătate a migrantului, tradus la un birou de traduceri autorizat;
– copia documentelor justificative privind provenienţa banilor din munca de peste hotare: certificat de confirmare a salariului/veniturilor, extras din conturi bancare, copiile dispoziţiilor de transfer bancar. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *