Timpul Local

AURUL

Aurul este un metal pretios, de culoare galbena. Este un element chimic stabil, care nu poate fi afectat de aer sau de apa, deci nu rugineste si nu-si pierde culoarea. De-a lungul istoriei, frumusetea impresionanta a aurului a inspirat nenumarate legende. In zilele noastre, aurul este prima optiune a bijutierilor din intreaga lume datorita capacitatii sale de a fi turnat si modelat intr-un numar indefinit de modele luxoase de bijuterii.

Aurul este extras prin minerit, dar in timpurile mai vechi se gasea si in albiile raurilor de munte, de obicei in jurul minelor de azi, fiind extras prin cernere impreuna cu nisipul, folosind apa pe post de fluid filtrant. Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind raspandit in stare nativa in natura, el se putea obtine usor in cantitati mici. Se crede ca aurul a fost descoperit inaintea cuprului.

Cules sub forma unor bucati stralucitoare din nisipurile raurilor si din depunerile aluvionare, aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul sau galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa fata de agentii corozivi. Usor de prelucrat, prin ciocanire, el lua forma diverselor obiecte de podoaba sau de cult cunoscute in antichitate. Uneori, forma pietrei de aur natural gasite este atat de frumoasa si deosebita ca nici cel mai desavarsit bijutier nu ar putea turna o forma ca cea daruita de mama-natura. In prezent se extrag anual in jur de 1.500 de tone de aur.

Aurul in forma pura este prea moale pentru a fi utilizat in bijuterie si de aceea pentru a deveni mai dur trebuie aliat, amestecat, cu alte metale. Metalele care se folosesc in amestec cu aurul, pentru a-l intari, pot modifica culoarea acestuia, rezultand astfel un aur de diferite nuante de galben, alb si rosu. Acest amestec determina numarul de carate in care se masoara valoarea aurului. Aurul de 18 contine 18 parti de aur si sase parti de argint sau cupru. Cel mai pur aur e cel de 24 de carate. Aproape jumatate din aurul lumii este detinut de guverne sub forma lingourilor. Aurul a avut intotdeauna valoare. Intre anii 1840 si 1900, sute de oameni si-au cautat norocul in SUA, Canada, Africa de Sud si Australia, in perioada „goanei dupa aur”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *