Austriecii, „Gazprom”-ul și capra moldovenească
De ce să utilizăm paiele când este mai ușor să le dai foc pe câmp. Decât să faci o afacere viabilă de producere a peletelor, mai bine vinzi pelete contrafăcut, faci o mie de lei în plus și distrugi din rădăcini nou-născuta idee de încălzire cu pelete.
E trist că oamenii nu conștientizează că orice inițiativă la nivel local, cât de mică ar fi ea, ar putea diminua dependența țării față de importul de energie, în special față de gazul rusesc, și ar duce la creșterea considerabilă a economiei locale. Cei care au înțeles acest fapt, demult locuiesc în comunități înalt dezvoltate.
Spre exemplu, în Austria de Jos peste 90% din producția de energie electrică și 34% din toată energia utilizată sunt din surse regenerabile, iar în următorii ani autoritățile planifică creșterea acestor indicatori până la 100% pentru energia electrică, respectiv 50% în ceea ce privește ponderea energiei regenerabile în consumul total de energie. În timp ce Moldova poate doar visa la un asemenea rezultat și speră ca până în 2020 ponderea energiei alternative în consumul total de energie va atinge cifra de 20%.
Aceasta se întâmplă nu doar pentru că țări ca Austria au resurse mari de energie regenerabilă, dar și pentru că conștiința națională și preocuparea pentru mediu ori economia națională nu se regăsesc doar în programele de guvernare ale partidelor, ci sunt principii de viață ale cetățenilor. Mulți dintre ei, chiar dacă știu că vor plăti mai mult pentru un cazan pe energie regenerabilă, renunță la încălzirea pe gaz pentru că vor să susțină producătorii autohtoni și nu vor să-i îmbogățească pe rușii de la „Gazprom”. Câți dintre noi gândesc la fel, asta chiar dacă în Moldova costul și întreținerea unui sistem pe biomasă sunt mai mici decât pentru unul pe gaz? Câți ar fi gata să renunțe la produsele de import, numai ca să susțină producătorul local?
Aflându-mă recent într-o vizită de studiu în Austria, am rămas surprinsă să văd cât de consecvenți sunt austriecii și cât de important este să se simtă stăpâni la ei acasă, chiar dacă au o situație și energetică, și politică mult mai bună decât noi.
Austriecii au o viziune largă. Nu se gândesc doar la beneficii pe termen scurt, ei cred cu desăvârșire că fiecare cetățean poate susține economia locală și, respectiv, pe cea națională. Cumpărând energia produsă în localitate, ei știu că astfel susțin producătorul, cel care ulterior plătește taxe și impozite la stat și care va investi banii obținuți tot la nivel local. Ei preferă să investească în afacerea vecinului, care și-a făcut o centrală termică ori o stație de biogaz, decât să cumpere gaz de la ruși, ca să-i îmbogățească pe ei. Mai mult, ei știu că vecinul va fi mai responsabil și le va oferi un produs mai calitativ, pentru că și el este membru al comunității, și el utilizează produsul său. În timp ce exportatorul care locuiește la câteva mii de km nu-l interesează dacă consumatorul de aici este sau nu mulțumit de produs, preț etc.
Poate vom conștientiza că proverbul „Să moară și capra vecinului” nu ne va aduce un viitor prosper. Mai bine investim în „capra vecinului”, care, la rândul lui, va investi în economia locală, banii rămânând pe loc, decât să investim în „vaca grasă” de peste hotare, care nu știe decât să pape banii noștri, ruinând industria și economia țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!