Ucraina

Autoritățile avertizează populația din zona portului Odesa în legătură cu pericolul minelor navale

Marți, populaţia din zona de coastă situată în apropiere de portul ucrainean Odesa a fost avertizată de oficialităţile militare în legătură cu minele navale care plutesc de-a lungul coastei Ucrainei, transmite Reuters.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de folosirea minelor navale în largul coastelor ucrainene, ceea ce a periclitat navigaţia în siguranţă a vaselor comerciale în Marea Neagră.

Minele, de producţie sovietică, au fost ancorate, dar din cauza unei furtuni unele dintre ele s-au desprins şi au fost luate de curenţii marini.

”Există o probabilitate ridicată ca minele navale ancorate să se desprindă şi să fie aduse la mal ori să plutească în derivă de-a lungul coastei”, a scris pe canalul de Telegram purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, Serhii Bratciuk.

”Începând din martie anul trecut, Rusia a continuat să folosească mine anti-navă ancorate ca armă neghidată împotriva Ucrainei” a declarat Bratciuk într-un mesaj video separat.

După ce ocupanții ruși au invadat Ucraina în 24 februarie 2022, Rusia a aplicat o blocadă asupra porturilor din zona Odesa, principalul punct de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului.

La finalul lunii iulie, blocada a fost ridicată în cazul a trei porturi ucrainene la Marea Neagră, în virtutea unui acord încheiat în Turcia de Moscova şi Kiev şi mediat de Naţiunile Unite. De atunci până la finalul lunii ianuarie, Ucraina a exportat peste 17 milioane de tone de cereale prin coridorul de trecere, potrivit sindicatului producătorilor de cereale ucraineni UGA.

UGA a menţionat că în luna ianuarie 2023 exporturile de produse agricole ”au scăzut semnificativ ca urmare a întârzierilor deliberate a inspectării navelor de către Rusia”. Moscova a respins acuzaţiile.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Agriculturii ucrainean, exporturile ucrainene de cereale în sezonul 2022-2023, care se încheie în iunie, erau în scădere cu 28,7%, până la 29,2 milioane de tone, ca urmare a dificultăţilor logistice cauzate de invazia rusă şi a scăderii producţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *