Actualitate

Autoritățile: Digul lacului Ghidighici nu prezintă un pericol

În cadrul şedinţei Comisiei au fost audiaţi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Academiei de Ştiinţe, administraţiei publice locale ş.a.

Potrivit informaţiilor prezentate, problema barajului de protecţie al lacului Ghidighici este una istorică, dat fiind faptul că această construcţie nu a fost reparată niciodată din anul 1962. “Barajul o să ţină încă mulţi ani, dar trebuie să recunoaştem că este învechit atît tehnic, cît şi estetic. Trebuie renovate evacuatoarele de fund, de ape mari şi podul, ca să nu ajungem să ne confruntăm pe viitor cu probleme serioase”, a menţionat Valeriu Catrinescu, directorul Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor “Acvaproiect”.

La rîndul său, directorul Agenţiei “Apele Moldovei”, Arcadie Calaraş, a informat că în prezent la barajul de protecţie al lacului de acumulare Ghidighici se desfăşoară lucrări de reconstrucţie a evacuatorului de fund. Pentru realizarea acestui proiect, Fondul Ecologic Naţional a alocat 2,6 milioane de lei.

În context, deputatul Violeta Ivanov a subliniat că pentru a redresa situaţia lacului Ghidighici este nevoie de un proiect complex care să includă măsuri eficiente pentru întreagă zonă. “Lacul de acumulare Ghidighici este o rezervă acvatică importantă pentru mun. Chişinău, care trebuie gestionată ţinînd cont de toate componentele, inclusiv zonele de protecţie”, a specificat deputatul.

“Comisia aşteaptă rapoarte cu propuneri şi calcule de la toate instituţiile vizate în chestiunea cu privire la situaţia barajului de protecţie al lacului de acumulare Ghidighici. Din informaţiile prezentate astăzi se vede că Guvernul are o viziune clară asupra problemei. Pe parcurs vom verifica cum derulează lucrările de la baraj şi vom oferi ajutorul necesar”, a concluzionat preşedintele Comisiei, Elena Bodnarenco.

Barajul lacului Ghidighici a fost construit în anul 1962 şi reţine unul dintre cele mai mari lacuri din ţară cu o suprafaţă de 740 de hectare. Problema barajului a ajuns în vizorul presei şi autorităţilor după o recentă sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate, conform căreia ar putea avea loc inundaţii din cauza stării deplorabile în care se află construcţia.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *