Avioane de pasageri erau pe cale să se ciocnească cu bombardiere rusești

Bombardierele zburau "camuflate cu transponderele dezactivate, prezența lor fiind semnalata ca o incursiune neautorizată în spațiul aerian irlandez", relateaza un recent raport aviatic facut public de cotidianul Irish Examiner. În raport se mai arată că cele două aeronave rusești de război au zburat circa 40 km dea lungul coastelor irlandeze în data de 18 februarie, fiind pe cale să se ciocnească cu aeronave ale unor companii aeriene civile, inclusiv zboruri ce veneau din America de Nord.
În ciuda asigurărilor, bombardiere nucleare rusești au intrat în spațiul aerian irlandez pentru a doua oară în două săptămâni, de data aceasta venind considerabil mai aproape de coastele Irlandei. În urmă cu trei săptămâni bombardierele rusești, dintre care unul a fost identificat ca având un dispozitiv nuclear la bord, au zburat 55 mile în largul coastei Irlandei testând din nou sistemele britanice de apărare antiaeriane din apropiere de Hebride și Canalul Mânecii.
După cea de a doua incursiune deloc de bun augur, Ministerul Afacerilor Externe irlandez (DFA) a semnalat ambasadorului rus la Dublin incidentul, cerându-i totodată acestuia asigurări că aeronavele militare ale țării sale nu vor mai zbura în spațiul aerian irlandez, fără notificări prealabile, mai cu seamă cu transponderele oprite. Raportul Autorității Aeronautice Irlandeze (IAA) menționează că cererea Irlandei "pare să fi fost adresată unor urechi surde la Kremlin". La întrebările presei, IAA a recunoscut că la 18 februarie bombardierele rusești – care au zburat la 8.200 m dinspre vest spre sud-estul coastelor insulei, au cauzat probleme aeronavelor civile care operau în spațiul aerian.
Deasemenea IAA a fost notificată de către omologii britanici care au fost nevoiți să ia măsuri de urgență pentru a asigura siguranța aeronavelor comerciale. Toate din cauza că bombardierele rusești erau camuflate mergând cu transponderele dezactivate.
Dacă transponderele ar fi fost active, ele ar fi informat controlorii de trafic aerian asupra tipului aeronavelor și alte caracteristici ale lor. IAA, de asemenea, a confirmat că "ca s-a menținut o măsură de precauție pentru a asigura siguranța. Traseul unei aeronave aflate pe rută a fost schimbat pentru a se asigura că avionul este suficient de departe de cele două aeronave militare ruse".
Prima incursiune a bombardierelor ruse în spațiul aerian irlandez a fost de 88 km în largul coastei. A doua a fost mult mai aproape, chiar la 19 km în spațiului aerian suveran irlandez, incursiunea a durat între orele 15,00 și 19 în 18 februarie. În ambele cazuri, bombardierele au călătorit mai departe spre spațiul aerian britanic, fiind întâmpinate de către avioanele RAF ale Marii Britanii de tip Typhoon în apropiere de Cornwall. Ministrul Apărării de la Dublin Simon Coveney a declarat că Guvernul "nu a fost în mod clar fericit de acest incident". Adăugând totodată că: "Aș fi surprins să aflu că a fost o tactică rusească care să supere Irlanda, dar IAA a gestionat incidentul în condiții de siguranță și în mod eficient." Atât la Dublin cât și la Londra se crede că rușii au vrut să testeze apărarea antiaeriană irlandeză și britanică și să transmită un mesaj la Londra că ei nu doresc nici un fel de ingerință politică externă în treburile lor interne sau în Ucraina. Departamentul Apărării de la Dublin nu a avut să facă nici un comentariu despre cele două incidente cu bombardierele rusești.
sursa: etransmedia.ro