Social

Avocatul care s-a baricadat în cabinetul unui coleg din Capitală pentru a scăpa de oamenii legii, trimis pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție (PA) anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a avocatului care s-a eschivat de 12 ori de a se prezenta în fața acuzatorilor.

În data 12 iunie, avocatul Igor Hlopețchi, s-a baricadat în cabinetul unui coleg, ulterior fiind escortat la Procuratura Anticorupție (PA) de către polițiști și ofițerii CNA. După mai multe tentative eșuate, apărătorului i-a fost înaintată acuzarea de depunere a denunțului și declarațiilor false, însă nu-și recunoaște vinovăția, transmite Știri.md.

Urmărirea penală a fost pornită în luna noiembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție (PA), în baza unei plângeri.

Astfel, conform probatoriului administrat în comun cu CNA, avocatul, a depus la un organ de urmărire penală, o plângere cu bună știință falsă în privința unui colaborator de poliție, acuzându-l de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, și anume invocând că a fost falsificat de către colaboratorul de poliție conținutul și datele unui proces-verbal privind actele de constatare din numele acestuia, deși cunoștea cu certitudine că procesul-verbal privind actele de constatare a fost completat de el însuși.

Ulterior, învinuitul fiind audiat în cadrul unui proces penal, inițiat de către Procuratura Anticorupție (PA) în baza plângerii depuse, fiind preîntâmpinat de răspunderea penală conform art. 312 Cod penal,  a depus cu bună știință declarații mincinoase, însoțită de crearea artificială a probelor acuzatoare, indicând că datele și declarațiile din procesul-verbal privind actele de constatare nu au fost scrise de dânsul, ci au fost falsificate de către colaboratorul de poliție.

Avocatul a fost pus sub învinuire în luna februarie 2022, în lipsă, pentru depunerea unui denunț și declarații false, acesta refuzând să se prezinte la Procuratura Anticorupție, pentru înaintarea acuzării.

„Fiind dispusă aducerea silită de 12 ori a învinuitului pentru înaintarea acuzării, însă din motivul refuzului acestuia de a se prezenta, în special de a ieși din domiciliu, învinuitului nu i-a fost înaintată acuzarea. Mai mult, ca urmare a eschivării învinuitului de la urmărirea penală, de la Consiliul Uniunii Avocaților, a fost solicitată de 6 ori, darea acordului pentru reținerea, percheziția și arestarea acestuia, însă de fiecare dată, Consiliul Uniunii Avocaților, a respins toate demersurile procurorului”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Ca urmare a eschivării, la data de 31 mai 2022, învinuitul a fost anunțat în căutare. Existând în privința învinuitului o ordonanță de aducere silită în vigoare și neexecutată, de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și organul de poliție, învinuitul a fost localizat, iar după aducerea la cunoștință a ordonanței de aducere silită, acesta a intrat în biroul unui avocat din mun. Chișinău, unde refuză să se supună cerințelor legale ale organelor de drept.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *